Domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek

bialo-rozowe-lody-i truskawki

Sezon na truskawki w pełni!  Ja wykorzystuję go na tak zwanego maksa i dodaję te pyszne owoce prawie do wszystkiego 😍.  Niestety świeże polskie truskawki są z nami bardzo krótko, więc trzeba ten czas wykorzystać na maksa!
Dziś zapraszam Was na domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek. Robi się je bardzo prosto i bardzo szybko. I co ważne, przy panujących obecnie temperaturach są całkowicie bezpieczne, w ich składzie nie ma jajek. A poza tym nie potrzebujemy do nich maszynko do lodów, wystarczy zwykły mikser.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy z truskawkami:





Domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek
Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie
Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 90 g drobnego cukru
  • 300 g truskawek
  • patyczki i foremki do lodów
  • opcjonalnie czekoladowe chrupkie kuleczki

    Wykonanie:
    150 g truskawek miksujemy dokładnie i wkładamy po 2 łyżeczki zmiksowanych owoców na dno foremek na lody, foremki wkładamy do zamrażarki.
    Drugą porcję truskawej miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej.
    Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmiksowane truskawki i  mieszamy. Wkładamy do foremek. Na wierzchu układamy czekoladowe kuleczki i wszystkie foremki chowamy do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.
    Przed podaniem foremki przelewamy gorącą wodą, żeby sorbet dało się bez problemu dały wyjąć.




    Komentarze