Domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek
Sezon na truskawki w pełni! Ja wykorzystuję go na tak zwanego maksa i dodaję te pyszne owoce prawie do wszystkiego 😍. Niestety świeże polskie truskawki są z nami bardzo krótko, więc trzeba ten czas wykorzystać na maksa!
Dziś zapraszam Was na domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek. Robi się je bardzo prosto i bardzo szybko. I co ważne, przy panujących obecnie temperaturach są całkowicie bezpieczne, w ich składzie nie ma jajek. A poza tym nie potrzebujemy do nich maszynko do lodów, wystarczy zwykły mikser.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy z truskawkami:
- Szybkie ciasto z jogurtem truskawkami i rabarbarem
- Torcik truskawkowy z biszkoptami
- Tarta z waniliowym kremem i truskawkami
- Mus truskawkowy na biszkoptach
- Truskawkowy sernik na zimno
- Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia
- Biszkoptowe ciasto z truskawkami
- Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
- Sernik na zimno z musem truskawkowym
- Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno
- Ciasto rabarbar truskawka
- Kokosowy deser z truskawkami
- Sorbet truskawkowy
- Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Lody jogurtowo-truskawkowe
- Koktajl truskawkowo-jogurtowy
- Koktajl truskawka-melon-jogurt
- Koktajl truskawki-ananas
- Lemoniada truskawkowa
Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 150 g jogurtu greckiego
- 90 g drobnego cukru
- 300 g truskawek
- patyczki i foremki do lodów
- opcjonalnie czekoladowe chrupkie kuleczki
150 g truskawek miksujemy dokładnie i wkładamy po 2 łyżeczki zmiksowanych owoców na dno foremek na lody, foremki wkładamy do zamrażarki.
Drugą porcję truskawej miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej.
Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy. Wkładamy do foremek. Na wierzchu układamy czekoladowe kuleczki i wszystkie foremki chowamy do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.
Przed podaniem foremki przelewamy gorącą wodą, żeby sorbet dało się bez problemu dały wyjąć.
Przed podaniem foremki przelewamy gorącą wodą, żeby sorbet dało się bez problemu dały wyjąć.
Komentarze
Prześlij komentarz