Dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym
Uwielbiam jabłka, nie tylko za ich
wartości odżywcze, mnóstwo witamin i wspaniały smak, ale także za to, że nasze
polskie Jabłka Grójeckie, dzięki odpowiedniemu przechowywaniu są dostępne przez
cały rok. Oczywiście nie można też
zapomnieć o tym, jak mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o wykorzystanie ich w
kuchni, dają nam te smaczne owoce. Właściwie pasują do każdego dania – na
słodko i wytrawnie.
Mięso - czy to drób, dziczyzna, czy
wieprzowina - w połączeniu z jabłkami tworzą idealny duet, ale jak to będzie z
rybą? Dlatego dziś zapraszam Was po nieco odmienny od tych tradycyjnych
połączeń przepis.
Z całego serca polecam dorsza
zapiekanego z boczkiem i musem jabłkowym! Przepis przetestowałam na mojej
rodzinie, więc spokojnie mogę i Was zachęcić do jego przygotowania, wyszło pysznie!
Na blogu znajdziecie też inne
pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka Grójeckie:
Marka „Jabłka Grójeckie” odnosi się
do 27 odmian i ich sportów wywodzących się z regionu grójeckiego. Swoje
wyjątkowe walory zawdzięczają warunkom glebowym oraz klimatycznym ze względu na
panujący tu wyjątkowy mikroklimat. Jabłka Grójeckie charakteryzują się średnio
o 5% wyższą kwasowością i o 5% wyższym wybarwieniem niż u jabłek tej samej
odmiany pochodzących z innych regionów. Wyraźny rumieniec wynika z wyższej
zawartości barwników pod skórką (antocyjanów i karotenoidów). Region grójecki
nazywany jest „największym sadem Europy”.
Warto też wspomnieć, że pod koniec
2011 r. Jabłka Grójeckie zostały wpisane do unijnego rejestru jako Chronione
Oznaczenie Geograficzne (ChoG)
Najbardziej popularne odmiany
Jabłek Grójeckich:
- Gala
- Jonaprince
- Golden Delicious
- Idared
- Jonagold
- Ligol
Nieco historii
W XVI wieku, Królowa Bona otrzymała
w okolicach Grójca ogromne połacie ziemi, które przeznaczyła na królewską
plantację drzew owocowych, w szczególności jabłoni. Przez kolejne stulecia, za
dekretem Zygmunta II Augusta jabłka z okolic Grójca lądowały na królewskim
stole. W 1918 roku Jan Cieślak z Podgórzyc wybudował pierwszą przechowalnię
owoców. Natomiast po II Wojnie Światowej z inicjatywy profesora Szczepana
Pieniążka powołano Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa.
Obecnie na terenie Grójecczyzny
uprawia się intensywne sady karłowe, które dostarczają ok. 40% krajowej
produkcji jabłek, a intensywność upraw w niektórych gminach sięga nawet 70%.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 6 filetów z dorsza
- 6 plasterków wędzonego boczku
- sól
- pieprz cytrynowy
Mus jabłkowy:
- 4 Jabłka Grójeckie Jonaprince
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- /2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonego anyżku
Wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazdka nasienne i kroimy w sporą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy jabłka, dodajemy przyprawy. Wszystko dusimy pod przykryciem, aż jabłka będą miękkie. Uduszone jabłka z cebulą dokładnie blendujemy, przekładamy do garnuszka i lekko podgrzewamy. Jeśli jest taka potrzeba przyprawiamy.
Filety dorsza oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, każdy zawijamy w plasterek boczku. Boczek spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Dokładny czas pieczenia jest uzależniony od grubości i wielkości filetów rybnych.
Na talerzu układamy listki młodego szpinaku, na nim kładziemy upieczone roladki rybne. Mus jabłkowy podajemy w osobnej miseczce lub dekorujemy nim talerz, jak kto woli.
Komentarze
Prześlij komentarz