Owocowe lody, czyli sorbet jabłko-grejpfrut (dieta dr Dąbrowskiej)
Dieta warzywno-owocowa wymaga od nas wielu wyrzeczeń i silnej woli, aby nie ulec pokusom czyhającym na nas wszędzie. Szczególnie kiedy za oknami ciepło, a wszyscy objadają się lodami dla ochłody. Ale okazuje się, że my sobie też możemy pozwolić na coś pysznego i zimnego. Oto przepis na owocowe lody, czyli sorbet jabłko-grejpfrut. Wszystkie składniki dozwolone, zero cukru, więc można zaszaleć. Smacznego!
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety, a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej, w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej - kliknij tutaj, między innymi wegańską szarlotkę, na czas kiedy macie ochotę na odrobinę słodyczy ;).
Owocowe lody, czyli sorbet jabłko-grejpfrut (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwaniaSkładniki:
- 1 grejpfrut
- 1 jabłko
- 1/4 szklanki wody
- listki mięty - opcjonalnie
Wykonanie:
Owoce obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera, wlewamy wodę i dokładnie blendujemy. Listki mięty rwiemy na drobne kawałki i dodajemy do masy owocowej. Przelewamy do foremek na lody. Foremki wkładamy do zamrażarki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na cała noc. Przed podaniem foremki przelewamy gorącą wodą, żeby sorbet dało się bez problemu dały wyjąć.
Komentarze
Prześlij komentarz