Pesto z kolendry
Pesto uwielbiam nie od dziś, a ponieważ lubię makarony, pojawia się ono na moim stole dosyć często. Robię je między innymi ze szczypioru czosnkowego. W tym roku bardzo mi obrodziła kolendra i zastanawiałam się jak i do czego ją wykorzystać.
To bardzo delikatne zioło i nie da się jej zamrozić, niestety. Wymyśliłam więc pesto, choć nieco się obawiałam, ze takie kolendrowe będzie zbyt intensywne, bo ma ona mocny i charakterystyczny smak i zapach. W zanadrzu miałam natkę, aby ewentualnie też dodać ją do pesto. Okazało się jednak, że nie była potrzebna, pesto z kolendry wyszło idealne.
Na blogu znajdziecie też przepisy na:
- pesto z buraka liściowego
- pesto bazyliowe
- pesto z natki pietruszki
- pesto z czosnku niedźwiedziego
- pesto z rukoli
- pesto z rukoli z bazylią
Pesto z kolendry
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 pęczek kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- sól
- ok. 1/2 szklanki oliwy EV
- 2 łyżki świeżo tartego parmezanu
Wykonanie
- Czosnek obieramy i kroimy na mniejsza kawałki.
- Kolendrę płuczemy i usuwamy z niej łodyżki.
- Wszystkie składniki oprócz parmezanu wrzucamy do blendera i blendujemy. Możemy je zblendować bardzo dokładnie, lub zostawić wyczuwalne kawałeczki ziarenek i listków kolendry - wszystko zależy jak lubicie.
- Po przygotowaniu pesto zobaczycie jaka jest jego konsystencja, jeśli będzie za gęsty, dolejcie nieco oliwy i ponownie wymieszajcie.
Komentarze
Prześlij komentarz