Tradycyjna surówka z młodej kapusty

kawałki białej kapusty z marchewką w brązowej misce
Tradycyjna surówka z młodej kapusty



Surówka z młodej kapusty z dodatkiem startej marchewki i sporej ilości koperku, to moje ukochane czerwcowe danie. Mogę ją jeść na okrągło 😍. Młoda kapusta ma niepowtarzalny smak, zjadam nawet głąb. Tak więc teraz, bez zbędnych ceregieli, zapraszam Was po przepis.
Smacznego!
 
A skoro o pysznej i chrupiącej kapuście mowa, to serdecznie polecam również przepis na kiszoną →  kiszona młoda kapusta,  a także na duszoną z koperkiem → młoda kapusta z koperkiem.
 

 
 
Tradycyjna surówka z młodej kapusty
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 marchewka
  • sok z cytryny
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej rzepakowy
  •  3 łyżki posiekanego koperku


Wykonanie

  • Z kapusty usuwamy głąb i drobno ją szatkujemy. 
  • Wrzucamy do sporej miski, solimy i ugniatamy tłuczkiem, wtedy kapusta zmięknie i puści sok. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej warzywnej tarce, dodajemy do kapusty. 
  • Wlewamy sok z cytryny, dodajemy pieprz, cukier i olej, dodatkowo solimy, jeśli jest taka potrzeba. 
  • Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.


poszatkowana biała kapusta w misce

Komentarze