Tradycyjna surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty z dodatkiem startej marchewki i sporej ilości koperku, to moje ukochane czerwcowe danie. Mogę ją jeść na okrągło 😍. Młoda kapusta ma niepowtarzalny smak, zjadam nawet głąb. Tak więc teraz, bez zbędnych ceregieli, zapraszam Was po przepis.
Smacznego!
A skoro o pysznej i chrupiącej kapuście mowa, to serdecznie polecam również przepis na kiszoną → kiszona młoda kapusta, a także na duszoną z koperkiem → młoda kapusta z koperkiem.
Tradycyjna surówka z młodej kapusty
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 1 marchewka
- sok z cytryny
- sól
- czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- olej rzepakowy
- 3 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie
- Z kapusty usuwamy głąb i drobno ją szatkujemy.
- Wrzucamy do sporej miski, solimy i ugniatamy tłuczkiem, wtedy kapusta zmięknie i puści sok. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej warzywnej tarce, dodajemy do kapusty.
- Wlewamy sok z cytryny, dodajemy pieprz, cukier i olej, dodatkowo solimy, jeśli jest taka potrzeba.
- Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz