Zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą (dieta dr Dąbrowskiej)
Świeże i gęste koktajle są idealną propozycją na zdrowe śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Jako bazę używam do nich szpinaku, ale pyszne będą też z jarmużem. Dodaję też do nich świeży imbir, który nie dość, że jest zdrowy, to nadaje koktajlowi wyrazistego smaku.
Na blogu znajdziecie także przepis na zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem i zielony koktajl z grejpfrutem. Wszystkie zostały przygotowane zgodnie z zasadami diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Natomiast jeśli nie jesteście na diecie, a lubicie słodsze napoje dodajcie do nich na przykład świeżego ananasa lub odrobinę miodu.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 duża garść liści młodego szpinaku
- 1 plasterek świeżego imbiru
- 1 średni ogórek
- 1 zielone jabłko
- 1/2 kiwi
- 1/2 szklanki wody
- sok z cytryny
- kilka listków mięty
Wykonanie:
Szpinak płuczemy, jabłko i ogórka dokładnie myjemy. Z jabłka usuwamy gniazdko nasienne, kiwi obieramy. Owoce i ogórka kroimy na mniejsze kawałki i wraz ze szpinakiem i miętą wrzucamy do blendera. Imbir drobno kroimy, dodajemy do blendera, wlewamy wodę. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy, na koniec dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i od razu pijemy.
Komentarze
Prześlij komentarz