Galaretka z czarnej porzeczki

ciemna-galaretka-owocowa-w misce

Już właśnie zaczął się sezon na robienie domowych przetworów. W tym roku u mnie na pierwszy ogień poszła czarna porzeczka. Zrobiłam z niej klasyczną galaretkę. W zimę będzie idealna jako dodatek do naleśników, koktajli czy też do pieczonych mięs.  A ponieważ bardzo lubię czarną porzeczkę, to na pewno przygotuję z niej jeszcze coś pysznego - oprócz przetworów -  na przykład boskie semifreddo z czarną porzeczkądietetyczny jogurtowiec - sernik na zimno albo sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki. Pyszny jest też bardzo prosty koktajl z czarnej porzeczki.
A tymczasem zapraszam Was po przepis na galaretkę  z czarnej porzeczki.





Galaretka  z czarnej porzeczki
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:

  • 2000 g czarnej porzeczki
  • 1500 g cukru




Wykonanie:
Porzeczki obieramy z szypułek i płuczemy, dobrze odsączamy z wody. Wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Owoce delikatnie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem. Odstawiamy na około 60 minut, aby puściły sok. Po tym czasie owoce doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Porzeczki przecieramy przez sito. Z powrotem przelewamy je do garnka i gotujemy przez 5 minut. Gorącą galaretkę wlewamy do suchych i wyparzonych słoiczków., dokładnie zakręcamy. Ustawiamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką, aż do wystudzenia.
Pestek pozostałych po przecieraniu nie wyrzucamy, można ugotować na nich kompot.


Komentarze

  1. Super smak, robiłam wczoraj wieczorem, do dziś się nie zasiadła, jest jak gesty kompot, co robić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta galaretka nigdy nie będzie bardzo gęsta. Proponuję dodać żelfix w proporcjach jak na opakowaniu, już bez dodawania cukru. Ewentualnie można ją bardziej odparować.

      Usuń
  2. Super smaczny, robiłam wczoraj tylko do dziś się nie zsiadł , co robić?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje za informację, czy ona z czasem trochę stężeje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę powinna. Proszę ją może włożyć do lodówki?

      Usuń

Prześlij komentarz