Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej)

pomidorowa-zupa-w-misce



Za oknami piękne i letnie temperatury, bardzo lubię ten wakacyjny czas, kiedy to wszystko zwalnia i toczy się powolnym tempem. Nie mamy wtedy ochoty na stanie przy gorącej kuchni, tylko zjedlibyśmy coś lekkiego i ożywczego, dlatego dziś przychodzę do Was z właśnie taką propozycją. Oto gazpacho, czyli warzywny chłodnik, który przywędrował do nas prosto z Hiszpanii. Tutaj najdziecie ten przepis w wersji klasycznej (kliknij tu),  natomiast dziś przygotowałam go w wersji dietetycznej, zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej. Zupę podajemy dobrze schłodzoną, możemy też do niej wrzucić pokrojone w małą kostkę pomidory, paprykę i ogórki.

Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety, a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej, w którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis.

Gdy nasz post będzie dobiegał końca  warto zapoznać się zasadami wychodzenia z diety.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
Napoje:


Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 4 duże malinowe pomidory
  • 2 gruntowe ogórki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól kłodawska
  • pieprz czarny
  • ocet jabłkowy do smaku 



Wykonanie:
Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Ogórki i paprykę myjemy, z papryki usuwamy gniazdka nasienne. Cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Bardzo dokładnie blendujemy i przyprawiamy, jeszcze raz mieszamy. Wkładamy do lodówki. Podajemy dobrze schłodzone.

Komentarze

  1. Czy mozna zrobic to bez papryki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można, tylko smak będzie trochę inny. Polecam dać wtedy więcej pomidorów i ogórków.

      Usuń

Prześlij komentarz