Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej)
Za oknami piękne i letnie temperatury, bardzo lubię ten wakacyjny czas, kiedy to wszystko zwalnia i toczy się powolnym tempem. Nie mamy wtedy ochoty na stanie przy gorącej kuchni, tylko zjedlibyśmy coś lekkiego i ożywczego, dlatego dziś przychodzę do Was z właśnie taką propozycją. Oto gazpacho, czyli warzywny chłodnik, który przywędrował do nas prosto z Hiszpanii. Tutaj najdziecie ten przepis w wersji klasycznej (kliknij tu), natomiast dziś przygotowałam go w wersji dietetycznej, zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej. Zupę podajemy dobrze schłodzoną, możemy też do niej wrzucić pokrojone w małą kostkę pomidory, paprykę i ogórki.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety, a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej, w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis.
Gdy nasz post będzie dobiegał końca warto zapoznać się zasadami wychodzenia z diety.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- sos czosnkowy z kalafiora
- surówka z młodej kapusty z koperkiem
- młoda kapusta z koperkiem
- chłodnik z buraków
Napoje:
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- koktajl z marchewki, jabłka, grejpfruta i imbiru
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
A na deser 😍
Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 4 duże malinowe pomidory
- 2 gruntowe ogórki
- 1 duża czerwona papryka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól kłodawska
- pieprz czarny
- ocet jabłkowy do smaku
Wykonanie:
Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Ogórki i paprykę myjemy, z papryki usuwamy gniazdka nasienne. Cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Bardzo dokładnie blendujemy i przyprawiamy, jeszcze raz mieszamy. Wkładamy do lodówki. Podajemy dobrze schłodzone.
Czy mozna zrobic to bez papryki?
OdpowiedzUsuńOczywiście można, tylko smak będzie trochę inny. Polecam dać wtedy więcej pomidorów i ogórków.
Usuń