Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie
W zeszłym roku nastawiłam nalewkę z czerwonej porzeczki. Nie zlewałam jej po dwóch miesiącach, tak jak mówi większość przepisów, tylko wstawiłam do spiżarni z zamiarem zlania po pół roku, na święta Bożego Narodzenia. Niestety gdzieś mi to umknęło i przypomniałam sobie o mojej nalewce, dopiero gdy na krzaczkach w ogródku zaczęły dojrzewać kolejne czerwone porzeczki 😀. Nalewkę zlałam po prawie 12 miesiącach, ma piękny głęboki czerwony kolor i jest bardzo aromatyczna i esencjonalna. Przepyszne są też mocno alkoholowe porzeczki, posypane nimi lody smakują wybornie. To samo zrobiłam z nalewką agrest-czarna porzeczka. Wyszła obłędna!
A przy okazji zapraszam na mojego Instagrama → kulinarne_przygody_gatity,
gdzie znajdziecie sporo kulinarnych inspiracji, polecajek i codziennych
kadrów z mojej kuchni i gotowania, serdecznie polecam, kliknij i
zaobserwuj 💗
Na blogu znajdziecie też inne domowe napoje alkoholowe:
Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie
Czas przygotowania: w sumie 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 2000 g czerwonych porzeczek
- 1000 g cukru
- 0,7 litra spirytusu 95%
- 1 szklanka wody
Wykonanie
- Owoce płuczemy i usuwamy łodyżki.
- Wrzucamy do szklanego słoja i zasypujemy cukrem. Część owoców możemy lekko rozgnieść.
- Słój przykrywamy gazą i ustawiamy na nasłonecznionym parapecie. Raz na jakiś czas mieszamy.
- Po 3-4 dniach, kiedy cukier się rozpuści, a porzeczki puszczą sok owoce zalewamy spirytusem i 1 szklanką wody.
- Mieszamy, słój zakręcamy i odstawiamy na 1,5 - 2 miesiące, aby nalewka dojrzała. Tak mówi większość przepisów, ja natomiast wstawiłam słój do spiżarki i zlałam nalewkę po roku. Jest pyszna i bardzo esencjonalna.
- Gdy nalewka jest już gotowa przecedzamy ją przez sitko wyłożone gazą, owoce lekko odciskamy. Płyn przelewamy do czystych butelek i szczelnie zakręcamy.
- A skąpane w alkoholu porzeczki będą idealnym dodatkiem na przykład do lodów.
A ilu procentowy spirytus?
OdpowiedzUsuń95%
UsuńCzy nalewka powinna dojrzewać w ciepłym pomieszczeniu czy w raczej chłodnym? Mam do wyboru spiżarkę, która jest w mieszkaniu i cały rok temp. pow 21 stopni lub piwnicę/komórkę na zewnątrz budynku, gdzie w zimie jest temp w zasadzie jak na zewnątrz.
OdpowiedzUsuńNie powinna stać w b. zimnym miejscu, więc na razie można ja trzymać w komórce, a na zimę (jak dotrwa :), przenieść do domu.
UsuńIlu procentowa nalewka wychodzi?
OdpowiedzUsuńNie wiem :). Wiem, że jest pyszna ;)
Usuń