Solony koperek na zimę
Solenie naszej żywności to jedna z najstarszych metod utrwalania produktów spożywczych. Sól, czyli chlorek sodu ma większą zdolność hamowania mikroorganizmów, niż cukier. Sól wyciąga także z konserwowanych nią produktów wodę, dzięki niczemu drobnoustroje nie mają się w czym rozwijać.
Dziś podrzucam Wam przepis na solony koperek na zimę. Jest to bardzo fajna alternatywa dla mrożonego koperku (mrozimy zioła na zimę - porady), jeśli nie mamy zbyt dużo miejsca w zamrażarce.
Koperek solony na zimę
Składniki:
- koperek
- sól kamienna niejodowana
Wykonanie:
Koperek myjemy i dokładnie osuszamy. Usuwamy grubsze łodyżki. Następnie drobno siekamy koperek raz przy razie, starając się nie siekać go wielokrotnie, ponieważ w ten sposób cały aromat zostanie na desce.
Posiekany koperek układamy warstwami w suchym i wyparzonym słoiczku, każdą warstwę lekko ugniatamy. Warstwę ziół przesypujemy warstwą soli. Ostania warstwa to warstwa soli. Słoik zamykamy i przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu.
Jeszcze nigdy nie słyszałam by w taki sposób utrwalać koperek, ale to faktycznie dobra alternatywa dla tego mrożonego :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń