Sorbet z ananasa i porzeczki
Lato lato lato!!! Dokoła piękne słońce i iście letnia temperatura. Dlatego dziś podrzucam Wam typowo letni przepis. Na blogu zagościł domowy sorbet z ananasa i porzeczki. Warto korzystać z sezonowych naszych polskich owoców, dlatego dziś do słodkiego ananasa dodałam lekko kwaskową i bardzo zdrową czerwoną porzeczkę. Wykorzystujmy ją, póki jeszcze jest na targach i w sklepach.
Na blogu znajdziecie także aromatyczny:
Sorbet z ananasa i porzeczki
Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwaniaSkładniki:
- 500 g ananasa
- 300 g czerwonej porzeczki
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 limonki
Wykonanie
Ananasa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera i bardzo dokładnie blendujemy. Dodajemy sok z limonki.
Porzeczki obieramy z łodyżek, owoce miksujemy, a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus wlewamy do zblendowanego ananasa, dodajemy cukier. Przez chwilę blendujemy.
Porzeczki obieramy z łodyżek, owoce miksujemy, a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus wlewamy do zblendowanego ananasa, dodajemy cukier. Przez chwilę blendujemy.
Powstała masą napełniamy foremki do lodów i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz