Galaretka z owocami lata
Galaretka czy też kisiel, to były moje ulubione desery z czasów dzieciństwa. Na co dzień robiło się je z torebki, ale gdy jeździłam do babci, to ona przygotowywała je sama. W zimie dawała do nich mrożone owoce, natomiast w czasie lata wsypywała wszystkie te, które świeżo zerwała z krzaczka.
Dziś na blogu domowa galaretka z owocami lata, takie moje wspomnienie z dzieciństwa 💓. Oczywiście w wersji light, zamiast kremówki możecie do jej przygotowania użyć naturalnego jogurtu. Wtedy wystarczy wymieszać jogurt z odrobiną cukru.
Serdecznie Was zapraszam po przepis, zobaczcie, jakie to proste!
Galaretka z owocami lata
Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia
Składniki:
- 300 g czerwonych porzeczek
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki borówek amerykańskich do galaretki
- 150 ml kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- borówki amerykańskie i porzeczki do ozdoby
Porzeczki obrywamy z łodyżek. Odkładamy na bok 2 garści owoców. Resztę wsypujemy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki borówek amerykańskich, cukier i zalewamy 2 szklankami wody. Doprowadzamy do zagotowania i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Galaretkę przelewamy do pucharków. Gdy będzie zimna wstawiamy ją do lodówki.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Układamy na zimnej galaretce, na wierzchu układamy porzeczki i borówki.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Układamy na zimnej galaretce, na wierzchu układamy porzeczki i borówki.
Komentarze
Prześlij komentarz