Kasza gryczana z sadzonymi jajkami

kasza-i-jaja-na-patelni

Bardzo lubię takie szybkie obiady, przygotowane dosłownie w kilka chwil, w których wykorzystujemy produkty z poprzedniego dnia. Są to dania ugotowane zgodne z zasadą zero waste w kuchni, czyli zasadą niemarnowania żywności.  Tym razem do mojego dania użyłam kaszy gryczanej, którą ugotowałam dzień wcześniej na obiad, i która nie została zjedzona cała.
Na pewno każdy z Was już nieraz jadł kaszą z sadzonymi jajkami na obiad. Tym razem nieco ją urozmaiciłam, bo podsmażyłam ją z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Do tego wiejskie jaja i pyszne i zdrowe danie gotowe.


Kasza gryczana z sadzonymi jajkami
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 duża szalotka lub cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3-4 wiejskie duże jaja
  • sól
  • pieprz 
  • tłuszcz do smażenia
  • świeża natka do posypania dania
  • opcjonalnie płatki chili


Wykonanie:
Szalotkę i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy. a szalotkę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę. Zmniejszamy ogień i smażymy przez kilka minut. Wrzucamy kaszę, solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy, patelnię przykrywamy i smażymy, aż kasza będzie gorąca. W kaszy robimy zagłębienia na jajka. W każde zagłębienie wbijamy po jednym jaju, uważając, aby się nie rozlało. Patelnię ponownie przykrywamy i smażymy, aż białka jajek się zetną. Gotowe danie posypujemy natką i płatkami chili.

Komentarze