Kasza gryczana z sadzonymi jajkami
Bardzo lubię takie szybkie obiady, przygotowane dosłownie w kilka chwil, w których wykorzystujemy produkty z poprzedniego dnia. Są to dania ugotowane zgodne z zasadą zero waste w kuchni, czyli zasadą niemarnowania żywności. Tym razem do mojego dania użyłam kaszy gryczanej, którą ugotowałam dzień wcześniej na obiad, i która nie została zjedzona cała.
Na pewno każdy z Was już nieraz jadł kaszą z sadzonymi jajkami na obiad. Tym razem nieco ją urozmaiciłam, bo podsmażyłam ją z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Do tego wiejskie jaja i pyszne i zdrowe danie gotowe.
Na pewno każdy z Was już nieraz jadł kaszą z sadzonymi jajkami na obiad. Tym razem nieco ją urozmaiciłam, bo podsmażyłam ją z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Do tego wiejskie jaja i pyszne i zdrowe danie gotowe.
Kasza gryczana z sadzonymi jajkami
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 duża szalotka lub cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 3-4 wiejskie duże jaja
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
- świeża natka do posypania dania
- opcjonalnie płatki chili
Wykonanie:
Szalotkę i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy. a szalotkę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę. Zmniejszamy ogień i smażymy przez kilka minut. Wrzucamy kaszę, solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy, patelnię przykrywamy i smażymy, aż kasza będzie gorąca. W kaszy robimy zagłębienia na jajka. W każde zagłębienie wbijamy po jednym jaju, uważając, aby się nie rozlało. Patelnię ponownie przykrywamy i smażymy, aż białka jajek się zetną. Gotowe danie posypujemy natką i płatkami chili.
Komentarze
Prześlij komentarz