Pizza z cukinią i serem pleśniowym
Mamy w końcu chwilę odpoczynku od upałów! Bardzo mnie to cieszy, bo możemy odpalić nasze piekarniki. Od jakiegoś czasu chodziła za mną pizza, ale szczere powiedziawszy przy temperaturach, które panowały w naszych domach, pieczenie pizzy byłoby istnym szaleństwem. Dziś za oknem bardzo przyjemny chłodek, więc możemy się wziąć za zagniatanie ciasta na pizzę. Będzie to pizza z cukinią i serem pleśniowym, taka typowo letnia i lekka.
Zapraszam 😍.
Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pizzę:
- Pizza z cukinią
- Pizza ze szparagami
- Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem
- Pizza z zielonymi szparagami
- Pizza z rukolą
- Mini pizze
- Pizza hawajska
- Pizza Margherita
- Pizza pszenno-żytnia
- Pizza capriciosa
Pizza z cukinią i serem pleśniowym
Czas przygotowania: 180 minut
Proporcje na 2 placki
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 160 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek EV
Wierzch pizzy:
- 2 małe podłużne cukinie
- 1/2 cebuli
- 2 plastry sera pleśniowego
- sól
- płatki chili
- oliwa z oliwek EV
- listki świeżych ziół
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut.
W międzyczasie cukinię kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a ser pleśniowy kruszymy.
W międzyczasie cukinię kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a ser pleśniowy kruszymy.
Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie okrągłe placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy oliwą, układamy na plasterki cukinii i piórka cebuli. Wszystko posypujemy solą, płatkami chili i pokruszonym serem. Placki delikatnie skrapiamy oliwą.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i pieczemy 10-12 minut.
Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki Waszych ulubionych ziół.
Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki Waszych ulubionych ziół.
omomom robię
OdpowiedzUsuńZachęcam, jest pyszna :).
Usuń