Zielone ogórki faszerowane tuńczykiem i kaszą bulgur
Lato nie odpuszcza :), za oknem ciągle upały i piękne słońce. W taki letni czas nie lubimy zbytnio stać przy kuchni, dlatego dziś zapraszam Was na kolejny lekki i pełen świeżości przepis. Zielone ogórki faszerowane tuńczykiem i kaszą bulgur są bardzo proste do przygotowania i będą smakowały całej rodzinie! Warto robić je nie bieżąco, ponieważ gdy trochę postoją tracą swoją jędrność i puszczają wodę.
Zielone ogórki faszerowane tuńczykiem i kaszą bulgur
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 podłużne ogórki
- 1/2 szklanki suchego bulguru
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oliwie
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka posiekanych listków świeżej mięty
- 1 łyżka posiekanych listków świeżej bazylii
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Paprykę płuczemy, usuwamy gniazdko nasienne i nasionka i kroimy w drobną kostkę.
Wystudzoną kaszę wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę i tuńczyka wraz z oliwą. Wsypujemy zioła, wlewamy sok z cytryny i przyprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ogórki kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy nasionka, uważając, aby nie uszkodzić skórki. Gotowym farszem napełniamy ogórki. Od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz