Grillowane mini cukinie z ziołami
W kalendarzu mamy już wrzesień, a to nieuchronny znak, że wielkimi krokami zbliżamy się do jesieni. Na całe szczęście za oknem jeszcze piękna i letnia pogoda, więc nasza kuchnia dalej pozostaje lekka i kolorowa. Dziś przygotowałam dla Was grillowane mini cukinie. Malutkie cukinie są bardzo pyszne i delikatne w smaku. Można też je jeść na surowo, ale ja dziś je po prostu delikatnie ugrillowałam i podałam z dodatkiem świeżych ziół i startego parmezanu.
Jest pysznie, szybko i zdrowo!
Grillowane mini cukinie z ziołami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 3-4 mini cukinie
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta płatków chili
- 2 łyżki startego sera typu parmezan
- listki świeżych ziół
- kilka kolorowych pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Przesmażamy je delikatnie na grillowej patelni na rozgrzanym tłuszczu przez 2 minuty. Po tym czasie czosnek zdejmujemy z patelni i odkładamy na chwilę na bok.
W międzyczasie cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Osuszamy z wody, delikatnie smarujemy oliwą, oprószamy je przyprawami i grillujemy z obydwu stron, aż się lekko przyrumienią. Potrzebujemy dosłownie po 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec dorzucamy przesmażony czosnek.
Gotowe cukinie wraz z czosnkiem przekładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem i świeżymi ziołami. Od razu podajemy z dodatkiem pokrojonych pomidorków koktajlowych.
Jeśli nie posiadamy patelni grillowej, cukinie możemy usmażyć po prostu na zwykłej patelni.
Komentarze
Prześlij komentarz