Restauracja Akademia, czyli pyszne smaki w Warszawie

widok-na lokal-ze-stolami

Dziś zapraszam Was na warszawski Mokotów, gdzie mieści się Restauracja Akademia. Swego czasu po Warszawie poszła plotka, że to lokal aktora Borysa Szyca. Plotka okazała się nieprawdą, ale faktem jest to, że bywają tu celebryci, więc nie wykluczone, że spotkacie tutaj któregoś  z nich. Natomiast przede wszystkim warta uwagi jest tu wspaniała i wykwintna kuchnia, oraz elegancki nastrój, który panuje w Akademii.
Zapraszam na relację, co ciekawego  smacznego może Was tu spotkać.

Foto Restauracja Akademia


Foto Restauracja Akademia

Restauracja Akademia, czyli pyszne smaki w Warszawie

Na warszawskim Mokotowie od 2013 roku działa Restauracja Akademia.  Do tej pory nie miałam okazji jej odwiedzić, ale w końcu się udało i muszę przyznać, że żałuję, iż wcześniej tu nie zawitałam.
Lokal jest spory i bardzo przestronny. Został urządzony w białym i szarym kolorze, jest ciepło i przytulnie. Jeśli chodzi o wystrój panuje tu elegancki minimalizm. Bardzo dobrze się czuję w takich wnętrzach.
W Akademii zjecie dania z kuchni międzynarodowej z mocnym akcentem na kuchnię polską. Szefem Kuchni jest tu Krzysztof Kowalski, który szkolił się we Francji i zdobywał kulinarne doświadczenie w najlepszych polskich restauracjach. Doceniono go także w Kancelarii Prezydenta RP.
Na pierwszy ogień idą przystawki, które cieszą nie tylko nasze oko, ale także nasze podniebienia:
  • carpaccio wołowe na musie truflowym z rukolą i kaparami
  • tatar z łososia z sosem miodowo-musztardowym
  • sałatka z przegrzebkami, marynowanymi pomidorkami i cytrusami

Przystawki są idealnie podane i doprawione, moim faworytem jednak zdecydowanie zostało carpaccio z boskim musem truflowym.
Po zimnych przystawkach czas na przystawki ciepłe. Na naszym stole kolejno pojawiły się:
  • sałatka z wątróbką drobiową w sosie balsamicznym
  • bukiet sałat z kwiatami cukinii faszerowanymi serkiem ricotta
  • tarta z kurkami, rukolą i oliwą rydzową

Trudno mi było wybrać przystawkowego lidera, więc ex aequo pierwsze miejsce zajęła rewelacyjna tarta z kurkami ichrupiące kwiaty cukinii.
I czas na dania główne:
  • stek z polędwicy wołowej w sosie pieprzowym z rewelacyjną sałatką z jabłka i korniszonami, oraz domowymi frytkami
  • sum z pieca z kurkami i pure ziemniaczanym
  • naleśniki w postaci sakiewek  julienne z warzywami
  • łosoś nori w sosie teriyaki z ziemniakiem aromatyzowanym sezamem

I tu znowu nie było łatwo, ponieważ wszystkie dania były wyśmienite, ale najbardziej posmakował mi delikatny sum, który najpierw zostaw przygotowany metodą sous vide, a potem upieczony.
No i przyszedł czas na desery! Nie wiem jak to jest, ale na deser zawsze jest miejsce! Prawda? Też tak uważacie? 😋
  • sernik Akademia
  • fondant czekoladowy

Obydwa desery, to było idealne zakończenie naszej kolacji. Bardzo kremowy i delikatny sernik z konfiturą wiśniową i fondant, który został przygotowany z białej i ciemnej czekolady. 
Na uwagę zasługują tez pyszne domowe lemoniady, arbuzowa i ogórkowa.
Przy okazji tego wpisu nie omieszkam też wspomnieć o fantastycznej obsłudze, która zawsze była w odpowiednim miejscu i dyskretnie, acz uważnie nas obserwowała, po to by w razie potrzeby szybko znaleźć się przy naszym stole.



Tatar z łososia

Wołowe carpaccio

Sałatka z przegrzebkami

Tarta z kurkami


Stek z polędwicy wołowej

Sum z pieca

Naleśniki  z warzywami

Łosoś nori



Restauracja Akademia
Warszawa, ul. Różana 2
tel. 22 828 99 11
tel. kom. 784 902 902
e-mail: info@restauracjaakademia.pl


Godziny otwarcia restauracji:
Poniedziałek – sobota:  12:00 – 22:00
Niedziela: 12.00 – 20.00



Akademia Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Komentarze

Prześlij komentarz