Owsiana szarlotka z antonówką i orzechami
Skoro za oknami jesień, to na naszym stole koniecznie musi się pojawić to ciasto, czyli szarlotka. Dziś nie będzie to taki klasyczny jabłecznik, tylko owsiana szarlotka z antonówką i orzechami. Wpadły mi w ręce owsiane otręby, więc je zmiksowałam i w ten sposób uzyskałam mąkę owsianą. W spiżarni mam zawsze antonówki ( jak je przygotować ? przepis znajdziecie tutaj - kliknij), W identyczny sposób możecie też przygotować inne odmiany jabłek przeznaczonych do zrobienia jabłecznika. Będą pyszne i aromatyczne!
Powiem Wam, że ta szarlotka wyszła przepyszna, zniknęła cała w dosłownie chwilę, kiedy była jeszcze ciepła. Następnym razem na pewno przygotuję ją z podwójnej porcji!
Owsiana szarlotka z antonówką i orzechami
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki
Ciasto:
- 100 g owsianych otrębów
- 150 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Masa jabłkowa
- 600 g antonówek na zimę
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Owsiane otręby dokładnie miksujemy w blenderze. W ten sposób uzyskamy owsianą mąkę.
Ze składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (ja używam to tego robota), formujemy kulę, którą dzielimy 1/3 i 2/3. Następnie każdą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 22 cm. Lekko wywijamy brzegi ciasta do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż leciutko się zarumieni, trwa to około 20 minut.
Podpieczone ciasto posypujemy tartą bułką, i wykładamy jabłka ze słoika, posypujemy orzechami i cynamonem.
Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy specjalnego radełka. Ciasto można też pokroić zwykłym nożem. Paski układamy na jabłkach. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć dekoracyjne elementy, ja akurat użyłam foremek w kształcie liści.
Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3. Antonówki robią tu doskonałą robotę!
Usuń