Sos czosnkowy, czyli majonez z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej)


Podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej bardzo brakowało mi sosów. Na co dzień przygotowujemy je na bazie oleju, podczas diety tłuszcz jest całkowicie zakazany, więc trzeba sobie radzić jakoś inaczej. Ugotowany kalafior jest bardzo fajnym spoiwem, dodaje się go między innymi do wegańskich burgerów z kalafiora.
Mój sos przygotowałam z dodatkiem wody, ale możecie go zrobić na bazie wywaru, będzie wtedy bardziej aromatyczny.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas dietya także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowejw którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis.




Sos czosnkowy, czyli majonez z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 1/2 kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • posiekana natka pietruszki
  • odrobina czarnej soli
Wykonanie:
Kalafiora płuczemy pod zimną wodą, a następnie dzielimy na różyczki. Wkładamy do małego garnka, zalewamy szklanka wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękki. Dodajemy przyprawy i dokładnie blendujemy.  Jeśli sos wyjdzie za gęsty, możemy go rozcieńczyć wodą.
Sos podajemy posypany natką.

Komentarze

  1. Bardzo pyszny sos ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. zakochalam sie w tym majonezie - cudo, polecam jesc go np z upieczonym batatem (w skorce) posypanym poszatkowana zwierza kolendra, a do sosu dodac kilka kropel cytryny - niebo w gebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, dziękuję za przepis, dieta warzywo - owocowa może być monotonna, więc szukam pomysłów ciekawe dodatki i Twój sos wstrzelił się idealnie.
    Ja sama do niektórych warzyw dodaję zmodyfikowany chutney - sprawdza się idealnie jako sos, a jedno jabłko przecież można zjeść.

    Robię więc sos na duszone cebulce, dodaję pokrojone drobniutko jabłko, dwie- trzy suszone śliwki, dwie łyżki przecieru pomidorowego, imbir, chilli, pieprz, sól, gałkę muszkatolową i trochę soku z cytryny. Duszę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż całość uzyska konsystencję gęstego sosu (można zblendowć). Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz