Sos czosnkowy, czyli majonez z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej)
Podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej bardzo brakowało mi sosów. Na co dzień przygotowujemy je na bazie oleju, podczas diety tłuszcz jest całkowicie zakazany, więc trzeba sobie radzić jakoś inaczej. Ugotowany kalafior jest bardzo fajnym spoiwem, dodaje się go między innymi do wegańskich burgerów z kalafiora.
Mój sos przygotowałam z dodatkiem wody, ale możecie go zrobić na bazie wywaru, będzie wtedy bardziej aromatyczny.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety, a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej, w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis.
Na blogu są też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi:
- pieczona brukselka z cebulą i czosnkiem
- zupa-krem z kalafiora
- szpinak z pomidorami
- młoda kapusta z koperkiem
- chłodnik z buraków
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
Sos czosnkowy, czyli majonez z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- posiekana natka pietruszki
- odrobina czarnej soli
Wykonanie:
Kalafiora płuczemy pod zimną wodą, a następnie dzielimy na różyczki. Wkładamy do małego garnka, zalewamy szklanka wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękki. Dodajemy przyprawy i dokładnie blendujemy. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, możemy go rozcieńczyć wodą.
Sos podajemy posypany natką.
Bardzo pyszny sos ☺
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, pycha :)
Usuńzakochalam sie w tym majonezie - cudo, polecam jesc go np z upieczonym batatem (w skorce) posypanym poszatkowana zwierza kolendra, a do sosu dodac kilka kropel cytryny - niebo w gebie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł, dzięki za inspirację :)
UsuńJa ni,iey
OdpowiedzUsuńHej, dziękuję za przepis, dieta warzywo - owocowa może być monotonna, więc szukam pomysłów ciekawe dodatki i Twój sos wstrzelił się idealnie.
OdpowiedzUsuńJa sama do niektórych warzyw dodaję zmodyfikowany chutney - sprawdza się idealnie jako sos, a jedno jabłko przecież można zjeść.
Robię więc sos na duszone cebulce, dodaję pokrojone drobniutko jabłko, dwie- trzy suszone śliwki, dwie łyżki przecieru pomidorowego, imbir, chilli, pieprz, sól, gałkę muszkatolową i trochę soku z cytryny. Duszę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż całość uzyska konsystencję gęstego sosu (można zblendowć). Pycha!
Super, pyszny pomysł :)
Usuń