Tahina Wilcza, czyli arabski street food w Warszawie
Na początku września w samym sercu Warszawy przy ul Wilczej w niewielkim lokalu powstała nowa knajpka. Rządzi tu kuchnia Bliskiego Wschodu, a wraz z nią Marta i Ouce Naser, przemiłe małżeństwo, które zdecydowało się kontynuować swoją przygodę z gastronomią we własnym lokalu. Wcześniej ich dań można było spróbować na Slow Market nad Wisłą i restauracji Modarest. Koniecznie musicie tu spróbować fantastycznego falafela i długo gotowanej wołowiny! A zresztą cała karta jest tu pyszna, nie zapominając o boskim czekoladowym hummusie i przepyszniej różanej lemoniadzie z musem porzeczkowym!
Tahina Wilcza, czyli arabski street food w Warszawie
A oto co znajdziecie w menu Tahiny. Karta jest krótka - no i fajnie - i każdy znajdzie tu dla siebie coś pysznego.
Wrapy
- Falafel znad Wisły, to klasyk ze Slow Market z pastami, warzywami, piklami, sosami i ziołami
- Shawarma z kurczaka, to miękka i soczysta pierś z kurczaka długo marynowana i gotowana w niskiej temperaturze aby zachować jej jędrność i wartości odżywcze. Wszystko z warzywami, salsą tahina, marynowaną cebulką, sosami – zawinięte w swieżym chlebku lavash.
- Shawarma z wołowiny, to gotowany w niskiej temperaturze przez 36 godzin udziec wołowy z dodatkami i świeży lavash.
Tahina bowls, to rewelacyjne rozwiązanie i idealny miks składników. Znajdziecie w nich kolekcją past,
sałatek, ziół, kiszonek, sezonowych warzyw z dodatkiem domowych chipsów z summakiem i świeżym chlebkiem
lavash. Uwaga! Chipsy uzależniają! Główny składnik jest do wyboru:
- falafel
- kurczak
- wołowina
- oawarma – konfitowana jagnięcina
- zestaw sałatek
Pasty
Są też pasty dla wielbicieli hummusu i nie tylko. Podawane są ze świeżym chlebkiem lavash.
Do wyboru macie:
- hummus, to kremowa pasta z ciecierzycy i oczywiście tahina
- motabal, to pasta z pieczonego bakłażana z tahiną i przyprawami
- mohammara, to lekko pikantna pasta pomidorowo-paprykowa, z orzechami, melasą z granatów i przyprawami i tahiną
- tahina, to salsa tahina z ziołami i warzywami
Śniadania
W menu znajdziecie też śniadania, które są serwowane przez cały dzień:
- Tahina shaksuka, to jajka oraz qawarma – czyli konfitowana jagnięcina oraz dodatki z chlebkiem.
- Wege Nuggets, czyli kostki przypominające tofu, zrobione z ciecierzycy, ziół i przypraw podawane z całą kolekcją dodatków z witrynki.
- Słodka Tahina, to zdrowa nutella daktylowo-sezamowa, kolekcja marynowanych orzechów i fig, marmolad, a do tego słodka chałka i kawa z piasku.
Napoje i lemoniady
Tutejsze lemoniady zostały zaprojektowane przez Macieja,
przyjaciela Tahiny, który ma akademię barmańską.
- lemoniada różana – lekka i zaskakująca z musem z granatów, porzeczek i wody różanej. Sama lemoniada jest ucztą dla fanów wody różanej z nutką kardamonu.
- kawowa fiesta – lemoniada gazowana z kawą, kardamonem i chilli
- herbata arabska – czarna mocna i aromatyczna, do tego cała masa przypraw i ziół
Będąc w Tahnina nie możecie ominąć rytuału parzenia kawy w piasku. To prawdziwa arabska kawa z przyprawami, która pachnie obłędnie. Warto ją zamówić i zobaczyć jak Ouce ją przygotowuje.
TAHINA WILCZA
ul. Wilcza 26tel. 512 954 582
Godziny otwarcia:
poniedziałek – ZAMKNIĘTE
wtorek – niedziela g. 10-20.00
Komentarze
Prześlij komentarz