Sałatka na ciepło z brukselką i dynią Darii Ładochy
Jesień jak każda pora roku ma swoje pyszne sezonowe warzywa, są to między innymi różne odmiany pożywnej dyni, a także pyszna i bardzo zdrowa brukselka. Właśnie te dwa jesienne warzywa są bohaterami dzisiejszej sałatki. Przepis znalazłam w najnowszej książce wydanej właśnie przez Lidl Polska pod tytułem "Jeść zdrowej. Warzywa i owoce". Znajdziecie w niej pyszne i zdrowe przepisy przygotowane przez czterech kulinarnych ambasadorów marki: Darię Ładochę, Karola Okrasę, Kingę Paruzel i Pawła Małeckiego. Wszystkie przepisy, jak to w książkach Lidla bywa, są okraszone przepięknymi i bardzo apetycznymi zdjęciami.
Sałatka na ciepło z brukselką i dynią została przygotowana przez Darię Ładochę. Miałam okazję jeść ją na konferencji prasowej, która jednocześnie była premierą nowej książki. Bardzo mi zasmakowała, więc postanowiłam przygotować ją w domu, do czego i Was zachęcam.
Sałatka na ciepło z brukselką i dynią Darii Ładochy
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 500 g dyni
- 4 szalotki lub 2 czerwone cebule
- 300 g brukselki
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 100 g orzechów pekan
- 3 łyżki syropu z agawy
- 200 g ugotowanej komosy ryżowej
Wykonanie:
Żurawinę zalewamy ciepłą wodą.
Dynię kroimy w plastry, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Brukselkę kroimy na pół, szalotki lub cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. W misce mieszamy przyprawy, wrzucamy do nich warzywa i wszystko dokładnie mieszamy. Warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na warzywach rozkładamy kawałeczki masła. Pieczemy w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Po tym czasie dodajemy do warzyw odcedzone żurawiny, orzechy i polewamy syropem. Pieczmy przez 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz