Korzenne ciasto jogurtowe z bakaliami
Coraz bliżej święta, więc wszyscy szukamy nowych pomysłów i kulinarnych inspiracji. A ponieważ uwielbiam Was inspirować - nie tylko świątecznie - więc dziś podrzucam Wam pomysł na bardzo fajne korzenne ciasto, do którego przygotowania użyłam jogurtu naturalnego gęstego. Ciasta jogurtowe są bardzo delikatne, wilgotne i nieco mniej kaloryczne, niż to tradycyjne, bo dodajemy do nich mniejszą ilość tłuszczu.
Korzenne ciasto jogurtowe z bakaliami
Proporcje na formę z kominem o średnicy 24 cm.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
Ciasto:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 1/4 szklanki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g naturalnego gęstego jogurtu
- 90 g oleju
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/2 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru
- garść moreli
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek królewskich
Polewa czekoladowa
- 50 g masła
- 45 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 2 czubate łyżki kakao
Do dekoracji:
- płatki migdałów
- orzechy
- posypka cukrowa
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z kakao, przyprawami, sodą i proszkiem. Jajka ucieramy w misce razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy naprzemiennie mąkę i jogurt. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.
Morele kroimy w paski. Wszystkie bakalie wrzucamy do ciasta, mieszamy, aby się równomiernie rozprowadziły.
Morele kroimy w paski. Wszystkie bakalie wrzucamy do ciasta, mieszamy, aby się równomiernie rozprowadziły.
Formę natłuszczamy, obsypujemy tartą bułkę i wylewamy na nią ciasto.
Ciasto pieczemy przez około 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy będzie zimne, delikatnie wyjmujemy je z formy i przygotowujemy polewę.
W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa.
Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. Polewą oblewamy ciasto i dekorujemy płatkami, orzechami i posypką.
W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa.
Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. Polewą oblewamy ciasto i dekorujemy płatkami, orzechami i posypką.
Komentarze
Prześlij komentarz