Orzechowe ciasteczka choinki
Dziś już ostatnia z bożonarodzeniowych inspiracji, tym razem wersji na słodko. Orzechowe ciasteczka choinki nie zawierają ani grama mąki, ani tłuszczu. Powstały między innymi z mielonych włoskich orzechów i korzennych przypraw. Robi się je bardzo szybko, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić w lodówce, a potem wykrawać z nich ciasteczka. Ja użyłam foremki w kształcie choinki, ale możecie użyć Waszych ulubionych kształtów.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pierniczki i świąteczne ciasteczka:
- Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe
- Świąteczne ciasteczka cynamonowe
- Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym
- Kruche ciasteczka z bezą
- Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread
- Chrupiące ciasteczka imbirowe
- Pierniczki lebkuchen
- Świąteczne markizy
- Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym
- Świąteczne gwiazdki pierniczki
- Lukrowane pierniczki
- Owsiane ciasteczka
- Zielone pierniczki choinki
- Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane
- Kruche piernikowe ciasteczka
- Piernikowe kolorowe gwiazdki
- Popękane czekoladowe ciasteczka
- Choinki z piernika
Orzechowe ciasteczka choinki
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 170 g cukru
- 35 g kakao
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 białka
- cukrowe dekoracje
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy robota lub ręcznie. Ciasto owijamy w spożywczą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto układamy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość około 5 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy choinki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Po upieczeniu choinki przekładamy na kratkę i póki są ciepłe dekorujemy je gwiazdkami lub innymi słodkimi dekoracjami.
Komentarze
Prześlij komentarz