Schab nadziewany suszonymi owocami
W połowie grudnia w przepięknym dworku w Woli Suchożebrskiej odbyło się magiczne świąteczne spotkanie, którego organizatorem była marka Sokołów. Podczas naszej wizyty mieliśmy przyjemność spróbować dań przygotowanych specjalnie dla nas przez Dominika Moskalenko, szefa kuchni Sokołów. Jednym z nich był schab nadziewany suszonymi owocami, podany z kolorowym kuskusem. Przepis jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego dziś z ogromną przyjemnością dzielę się nim z Wami. Może przygotujecie go na noworoczny obiad?
Zdjęcia dzięki uprzejmości Sokołów SA.
Schab nadziewany owocami z kuskusem
Wykonanie:
Składniki:
- 1 opakowanie schabu Uczta Świeżość i Smak Sokołów
- 1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonych rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 ml brandy
- 200 g kaszy kuskus
- 100 g zielonego ogórka
- 50 g suszonych moreli
- papryczka chili
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Suszone owoce wsypujemy do garnuszka, zalewamy brandy i doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy, aż całkowicie wchłoną płyn.
Schab oczyszczamy z błonek, nacinamy nożem i wypełniamy owocowym farszem. Całość owijamy plasterkami boczku i zawijamy w folię. Pieczemy przez 75 minut w temperaturze 90 stopni Celsjusza.
W międzyczasie gotujemy kuskus, zgodnie ze wskazówkami producenta. Morele kroimy w paski, chili w cienkie paseczki, a ogórka w kostkę. Wrzucamy do kaszki, wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Święta
Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas – pełen wyjątkowych
smaków i aromatów, uroczystych spotkań przy stole w ciepłej,
rodzinnej atmosferze. Takie też były warsztaty, na które firma
Sokołów zaprosiła blogerów do swojej Akademii Smaku. Motywem
przewodnim bożonarodzeniowego spotkania była „Magia Świąt”.
Świąteczne propozycje kulinarne przygotował szef kuchni Sokołów
– Dominik Moskalenko. Podczas wizyty w dworku w Woli Suchożeberskiej mieliśmy również okazję
wykonać nasze autorskie propozycje dań, a prawdziwą szczyptę magii
dostarczył nam pokaz iluzjonisty.
Było pysznie, magicznie i bardzo pysznie.
Komentarze
Prześlij komentarz