Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną
Nie wiem, jak Wy, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez śledzia. Co roku na naszym stole pojawia się kilka różnych dań ze śledziem w roli głównej właśnie. Zawsze są potrawy tradycyjne, ale staram się też szukać nowych smaków i pomysłów na tę pyszną rybę.
Dziś zapraszam Was na przepis autorstwa Jagny Niedzielskiej, który został przez nas nieco zmodyfikowany. Jest to śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną. Zaskakujące połączenia? Tak, ale baaaardzo pyszne!
Danie to przygotowaliśmy podczas warsztatów kulinarnych, które poprowadziła właśnie Jagna. Warsztaty odbyły się pod hasłem "Jak cieszyć się zdrowym świętowaniem z bliskimi?" i zostały zorganizowane przez Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia. Podczas spotkania nie tylko gotowaliśmy, ale wraz z dietetykami rozmawialiśmy o naszych nawykach żywieniowych i o zmodyfikowanej piramidzie żywienia.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
związane z Piramidą Zdrowego Żywienia Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych
- Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
- Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 - warzywa i 1/4 - owoce.
- Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
- Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i - częściowo - serem.
- Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
- Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
- Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół - mają cenne składniki i poprawiają smak.
- Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.
- Nie spożywaj alkoholu.
Podczas warsztatów przygotowaliśmy także inne świąteczne dania:
- pierogi z mąki gryczanej z twarogiem i ziołami
- dorsza na kiszonej kapuście
- krem kakaowy z suszonych owoców
Składniki dla 5 osób:
- 5 filetów śledziowych
- sok z dwóch pomarańczy
- sok z jednej limonki
- starta skórka z jednej pomarańczy
- starta skórka z jednej limonki
- 1 roztarty ząbek czosnku
- ok. szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu
- 2 garści suszonej żurawiny
- garść czarnuszki
- czarny mielony pieprz
Wykonanie:
Śledzie moczymy przez na 10-15 minut
w zimnej wodzie, następnie płuczemy je pod wodą bieżącą. Sok z pomarańczy i limonki mieszamy z olejem, miodem, skórką, pieprzem, czosnkiem, żurawiną i czarnuszką. Gotową marynatą zalewamy śledzie i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny w chłodne miejsce. Najlepiej, aby marynowały się przez całą noc.
A tego śledzia to na pewno zrobię na Wigilię. Ja podobnie staram się przemycić nowe smaki i zazwyczaj w śledziach to przechodzi:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, był na prawdę pyszne :). Polecam!
Usuń