Chlebek bananowy z orzechami
O tym chlebku bananowym słyszałam już dawno i parę razy widziałam, jak piekła go Edyta z bloga Madame Edith. Niestety jakoś nie było mi z nim po drodze, bo a to nie miałam dojrzałych bananów, a to miałam jakieś inne ciastowe plany. Tym razem jednak nie było wymówki, banany były już baaaaardzo dojrzałe, a Edyta akurat wrzuciła u siebie świeżutkie bananowe chlebki, które właśnie upiekła. Zobaczcie, że zrobienie tego ciasta to dokładnie kilka chwil, wystarczy tylko wymieszać kilka składników i do piekarnika!
Nieco zmieniałam przepis Edyty, bo akurat nie miałam 3 bananów, ani włoskich orzechów, tylko pekan, ale wyszło też znakomite. Jest puszyste, lekko wilgotne, mówię Wam pycha!
To co, kto się bierze za jego przygotowanie?
Chlebek bananowy z orzechami
Proporcje na keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 100 g cukru
- 120 ml oleju
- 2 duże bardzo dojrzałe banany
- 3 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 100 g orzechów, u mnie pekan
- płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. W drugiej większej misce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy jogurt, olej i jajo.Wszystko dokładnie mieszamy przy pomocy miksera i dodajemy grubo posiekane orzechy. Mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy i posypujemy płatkami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60 minut. Ciasto jest gotowe jeśli włożony do niego drewniany patyczek jest suchy.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy wraz z papierem i studzimy na kratce.
Ale to chyba deserek ....mimo nazwy
OdpowiedzUsuńKochana, to może być i deserek i na przykład śniadanko na słodko :).
UsuńPozdrowionka!