Gofry żytnie pełnoziarniste
Chodziło za mną coś słodkiego, ale takiego, co by powodowało we mnie mniejsze wyrzuty sumienia, niż klasyczny deser 😀. No i wymyśliłam sobie, żeby zrobić gofry żytnie pełnoziarniste. Robi się je bardzo szybko i są pyszne, no i przy okazji zdecydowanie zdrowsze niż te klasyczne na mące pszennej. A podać je można ze swoimi ulubionymi dodatkami.
I jedna uwaga: przy gofrach, i to każdych, trzeba tylko pamiętać, żeby je robić w maszynce z dużą mocą, inaczej wyjdą nam kapcie, a nie chrupiące wafelki.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne przepisy na gofry:
Gofry żytnie pełnoziarniste |
Gofry żytnie pełnoziarniste
Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka oleju + olej do posmarowania gofrownicy
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
W międzyczasie rozgrzewamy gofrownicę. Delikatnie malujemy ją olejem i wylewamy na nią odpowiednią ilość ciasta. Pieczemy, aż do uzyskania chrupiących gofrów.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja tym razem ubiłam do nich kremówkę z odrobiną barwnika spożywczego.
Ostatnio kupiłam gofrownicę i teraz próbuję różnych przepisów.
OdpowiedzUsuńTe są idealne! Pycha :)
Super, bardzo się cieszę :)
UsuńProsty ale bardzo ,bardzo smaczny przepis, polecam bo warto
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, są pyszne
Usuń