Łatwy sernik piernikowy
Łatwy sernik piernikowy |
Mamy jeszcze początek stycznia, a na dodatek święto Trzech Króli, więc myślę, że przepis na ten boski sernik piernikowy nie będzie wielkim faux paux, tym bardziej, ze sernik jest obłędny. Został przygotowany na chrupiącym spodzie z koksowych ciasteczek z korzennym aromatem, w środku mamy delikatną masę na bazie białego sera i ricotty, a na wierzchu śmietankowa polewa z piernikowym aromatem. Na dodatek składniki na sernik wystarczy tylko wymieszać i już, a spód jest zrobiony z gotowych ciasteczek. Robi się go na prawdę bardzo szybko i prosto.
Na blogu znajdziecie także inne przepisy na serniki:
- Najprostszy sernik kawowy
- Cytrynowy sernik z truskawkami
- Sernik z żurawiną
- Sernik pomarańczowy
- Sernik dyniowy z karmelem
- Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
- Sernik czarno-biały
- Kolorowy sernik
- Sernik dyniowy
Czas przygotowania: 120 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm
Składniki
Spód ciasta:
- 170 g ciastek owsianych
- 40 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
Masa serowa:
- 500 g białego sera z wiaderka
- 500 g ricotty
- 2 duże jaja
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- 1 szklanka drobnego cukru
Polewa:
- 250 g gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- pierniczki
Wykonanie
Ciasteczka wraz z masłem blendujemy w malakserze.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasteczka, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 15 minut, aż lekko się przyrumieni. Wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy.
Składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki masy wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Nie ma potrzeby miksowania, wystarczy tylko wymieszać łyżką. Masy nie można zbytnio napowietrzać, żeby po upieczeniu sernik nie opadł. Masę wykładamy na podpieczone ciasteczka, wyrównujemy. Pieczemy w pierniku nagrzanym do 175 stopni. Do piekarnika wkładamy także naczynie wypełnione wodą. Dzięki temu sernik będzie wilgotny.
Sernik pieczemy około godziny, jego wierzch powinien być ścięty.
W kubku mieszamy śmietanę z cukrem. Wylewamy ją na sernik i pieczemy ciasto przez koleje 15 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika. W ciepły sernik delikatnie wkładamy pokruszone pierniczki. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Przed podaniem posypujemy kakao wymieszanym z przyprawą do piernika.
Komentarze
Prześlij komentarz