Sałatka makaronowa z pieczonymi burakami
Karnawał w pełni! A jeśli Karnawał w pełni, to znaczy, że imprezujemy i szukamy prostych, smacznych i fajnych przepisów na nasze domówki czy też inne imprezy. Ewidentnie widać to po hasłach, które wyszukujecie na moim blogu. Dlatego dziś podrzucam Wam moją kolejną kulinarną inspirację. Tym razem jest to sałatka makaronowa z pieczonymi burakami i mozzarellą. Jest pyszna, bardzo łatwa w przygotowaniu i pięknie się prezentuje na talerzu, dzięki swojemu charakterystycznemu kolorkowi.
Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG, kliknij i zaobserwuj → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/
Na blogu znajdziecie jeszcze inne przepisy na sałatki:
- Jarzynowa sałatka ze śledziem
- Sałatka śledziowa z buraczkami
- Sałatka z dynią i figami
- Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem
- Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem
- Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem
- Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem
- Sałatka z kuskusem i granatem
- Sałatka z kurczakiem curry i granatem
- Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem
- Carpaccio z buraków z serem pleśniowym
- Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami
- Sałatka z fasolką szparagową
- Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą
- Sałatka z pieczonych buraków z fetą
- Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym
- Jesienna sałatka warzywna
- Sałatka ziemniaczana z fasolką
- Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie
- Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą
- Sałatka z mango i kurczakiem
- Tortilla española de patatas
- Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem
- Sałatka ziemniaczana
- Meksykańska sałatka z kurczakiem
- Klasyczna sałatka jarzynowa
- Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami
Sałatka makaronowa z pieczonymi burakami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 3 upieczone buraki
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 czerwonej cebuli
- 50 g sera
- 1/2 opakowania makaronu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
- sok z cytryny
- sól himalajska
- czarny mielony pieprz
- zielona natka
Wykonanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- W szklance mieszamy majonez, jogurt, czosnek i sok z cytryny. Mieszamy.
- Buraki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Mozzarellę rwiemy, albo też kroimy w kostkę.
- Wszystko wrzucamy do miski, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz