Szpinak z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej)

zielone-listki-z-czerwonymi-pomidorami

Wraz  z nowym rokiem zaczynam mały detoks po świątecznych kulinarnych szaleństwach. Nasze tradycyjne bożonarodzeniowe potrawy są dosyć tłuste i ciężkostrawne, więc po tym prawie dwutygodniowym okresie ucztowania pora przejść na nieco lżejszą dietę.
Dziś do listy przepisów  zgodnych z dietą dr Dąbrowskiej dołącza kolejny, tym razem jest to szpinak z pomidorami z czosnkową nutką. Danie to jest bardzo proste i bardzo szybkie do przygotowania. Ja lubię chrupiący szpinak, więc trzymam go na patelni tylko chwilę, żeby delikatnie zmiękł, natomiast jeśli wolcie, żeby był ugotowany, podduście go nieco dłużej.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas dietya także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowejw którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis.




Szpinak z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej) 

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml pomidorowego przecieru
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • spora szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, cebule obieramy i kroimy w  kostkę. Warzywa delikatnie przesmażamy na suchej patelni, następnie dolewamy nieco wody i dusimy przez 5 minut. Wlewamy przecier i gotujemy przez 5 minut. Następnie wrzucamy liście szpinaku, przyprawiamy i wszystko razem dusimy przez 2-3 minuty, tak, aby listki szpinaku tylko delikatnie zwiędły. Chyba, że wolicie bardzo miękki szpinak, to potrzymajcie go na ogniu nieco dłużej.
Od razu podajemy.

Komentarze

  1. Jakie warzywa podsmażyć do tego dania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te które są podane w przepisie, czyli cebulę i czosnek.

      Usuń

Prześlij komentarz