Szpinak z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej)
Wraz z nowym rokiem zaczynam mały detoks po świątecznych kulinarnych szaleństwach. Nasze tradycyjne bożonarodzeniowe potrawy są dosyć tłuste i ciężkostrawne, więc po tym prawie dwutygodniowym okresie ucztowania pora przejść na nieco lżejszą dietę.
Dziś do listy przepisów zgodnych z dietą dr Dąbrowskiej dołącza kolejny, tym razem jest to szpinak z pomidorami z czosnkową nutką. Danie to jest bardzo proste i bardzo szybkie do przygotowania. Ja lubię chrupiący szpinak, więc trzymam go na patelni tylko chwilę, żeby delikatnie zmiękł, natomiast jeśli wolcie, żeby był ugotowany, podduście go nieco dłużej.
Dziś do listy przepisów zgodnych z dietą dr Dąbrowskiej dołącza kolejny, tym razem jest to szpinak z pomidorami z czosnkową nutką. Danie to jest bardzo proste i bardzo szybkie do przygotowania. Ja lubię chrupiący szpinak, więc trzymam go na patelni tylko chwilę, żeby delikatnie zmiękł, natomiast jeśli wolcie, żeby był ugotowany, podduście go nieco dłużej.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety, a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej, w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi:- sałatkę z pieczonych buraków
- surówkę z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem
- pieczoną brukselka z cebulą i czosnkiem
- zupę-krem z kalafiora
- zupę-krem z białych warzyw
- sos czosnkowy z kalafiora
- młoda kapusta z koperkiem
- chłodnik z buraków
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
Szpinak z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml pomidorowego przecieru
- sól himalajska
- czarny pieprz
- spora szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, cebule obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa delikatnie przesmażamy na suchej patelni, następnie dolewamy nieco wody i dusimy przez 5 minut. Wlewamy przecier i gotujemy przez 5 minut. Następnie wrzucamy liście szpinaku, przyprawiamy i wszystko razem dusimy przez 2-3 minuty, tak, aby listki szpinaku tylko delikatnie zwiędły. Chyba, że wolicie bardzo miękki szpinak, to potrzymajcie go na ogniu nieco dłużej.
Od razu podajemy.
Jakie warzywa podsmażyć do tego dania?
OdpowiedzUsuńTe które są podane w przepisie, czyli cebulę i czosnek.
Usuń