Szynka z indyka z szynkowara z morelami i pistacjami

wedlina-na-drewnianej-desce

W mojej kuchni uwielbiam wracać do sprawdzonych przepisów i do sprawdzonych urządzeń, których używamy do ich przygotowania. Takim właśnie urządzeniem jest nasz poczciwy szynkowar. w którym możemy przygotować pyszne i zdrowe domowe wędliny. 
W dobie, kiedy pyszna i zrobiona tylko i wyłącznie z mięsa, bez zbędnych chemicznych dodatków czy sojowych wypełniaczy wędlina jest na wagę złota, taki gadżet jest bardzo przydatny. To bardzo proste i zarazem łatwe w obsłudze urządzenie gości w naszych gospodarstwach domowych od wielu, wielu lat. Przy jego użyciu przygotujemy szynki, balerony, mielonki i różnego rodzaje kiełbasy. Wyroby szynkowarowe nazywane są też prasowankami, bo urządzenie to jest wyposażone w sprężynę, która prasuje mięsny wkład, powodując, że pomiędzy jego warstwami nie ma powietrza, a gotowy produkt nie kruszy się.
Jakie mięso możemy włożyć do szynkowara? Tak na prawdę każde, od wołowiny poczynając, poprzez wieprzowinę, dziczyznę, an a drobiu kończąc Jakie mięso możemy włożyć do szynkowara? Gdy dbamy o linię i liczymy kalorie warto przygotować drobiową wędlinę. Idealnie nadaje się do tego indycza pierś, która zawiera minimalne ilości tłuszczu i jest bardzo delikatnym mięsem. A poza tym to gatunek mięsa, który idealnie możemy urozmaicić różnorodnymi dodatkami, ponieważ drób lubi, nie tylko wytrawne i pikantne przyprawy, ale także owoce i bakalie. 
Takimi podstawowymi i klasycznymi dodatkami są oczywiście pieprz i czosnek, idealny będzie też majeranek, tymianek czy rozmaryn. Charakteru nada mięsie papryka – ta słodka i ta pikantna. Możemy też przygotować szynkę z dodatkiem konserwowych pieczarek czy ogórków, ale dziś mam dla Was nieco elegantszą i bardziej ekskluzywną wersję tej wędliny. Zapraszam do przygotowania delikatnej szynki z indyka z dodatkiem moreli i pistacji. Obydwa te dodatki nadadzą szynce wyjątkowego smaku. Z odrobiną majonezu lub innego delikatnego sosu będzie idealnym daniem na elegancką kolację lub świąteczne śniadanie. Zobaczcie jakie to proste!



Szynka z indyka z szynkowara z morelami i pistacjami

Proporcja na szynkowar o pojemności 900 g
Czas przygotowania: 26 godzin
Składniki:
  • 900 g piersi z indyka
  • 22 g peklosoli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczka żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • garść suszonych moreli przekrojonych na 3 części
  • garść pistacji
  • szynkowar
  • woreczek foliowy do szynkowara  
 
 

Wykonanie:
Do wody dodajemy peklosól, cukier, i żelatynę. Odstawiamy na 5 minut, po tym czasie mieszamy.
Indyka kroimy w dużą kostkę, każdy kawałek lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie mięso wkładamy do miski malaksera, wlewamy wodę z przyprawami i mieszamy przy pomocy haka. Jeśli nie posiadacie malaksera mięso mieszamy ręką. Gdy będzie kleiste dodajemy pieprz, morele,  pistacje i  mieszamy. Woreczek wypełniamy mięsem, wkładamy do szynkowara. Woreczek dokładnie zawijamy i zamykamy szynkowar dociskając sprężynę. Urządzenie wkładamy do lodówki na 18 do 24 godzin.
Po tym czasie szynkowar wkładamy do większego garnka i zalewamy go wodą centymetr poniżej rantu urządzenia, Szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Następnie szynkowar wyjmujemy i studzimy. Gdy będzie zimny wstawiamy go na 5 godzin do lodówki.
Zdejmujemy sprężynę i pokrywę. Pociągając za woreczek szynkę wyjmujemy z szynkowara.


Komentarze