Zupa krem z pora (dieta dr Dąbrowskiej)
Bardzo się cieszę i jest mi niezwykle miło, że moje dietetyczne przepisy tak Wam się podobają, smakują a przy okazji także inspirują. Nie od dziś wiadomo, że każda dieta wymaga wielu wyrzeczeń i nie dla wszystkich jest taka prosta w przygotowaniu i przeprowadzeniu. Jeśli więc mogę w jakiś sposób Wam pomóc, żeby stała się ona smaczna i kolorowa, to jest to dla mnie ogromny powód do zadowolenia. Dlatego dziś przed Wami kolejny przepis, czyli zupa krem z pora. Gęsta, pełna warzyw i dodatkowo z lekką pikantną nutką. Cudownie Was rozgrzeje w zimowe i jesienne dni. Ja tym razem ugotowałam ją od podstaw, ale możecie tez ją przygotować na bazie wegańskiego wywaru warzywnego dodając do niego pokrojone w plasterki pory.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety, a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej, w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi:
- sałatkę z pieczonych buraków
- surówkę z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem
- pieczona brukselka z cebulą i czosnkiem
- zupę-krem z kalafiora
- zupę-krem z białych warzyw
- sos czosnkowy z kalafiora
- młoda kapusta z koperkiem
- chłodnik z buraków
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
Zupa krem z pora (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 pory
- sól himalajska
- czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/2 kuminu
- płatki chili
Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na grubej tarce warzywnej. Pora myjemy, odcinamy końcówkę i kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka i zalewamy ok. 1,5 litra zimnej wody. Ważne, żeby warzywa były dokładnie przykryte wodą. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy warzywa dokładnie blendujemy, jeśli jest taka potrzeba, bo zupa jest za gęsta, dolewamy więcej wody. Przyprawiamy i jeszcze raz mieszamy.
Smacznego!
Chyba na liscie skladnikow zabraklo tytulowego 😉
OdpowiedzUsuńNie, nie zabrakło :)
UsuńDziękuję Pani za wszystkie przepisy postne. Gdy przechodzę na post, to zawsze tu zaglądam i naprawdę smakują nam posiłki z tych przepisów ❤️
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Dla takich słów, warto to robić :)
Usuń