Mleko kokosowe - domowy przepis na napój roślinny

bialy-plyn-w-szklanej-butelce

 O domowym mleku kokosowym czytałam już dawno. W internecie jest mnóstwo przeróżnych przepisów z jego wykorzystaniem. W dobie alergii, różnych skaz pokarmowych czy nietolerancji laktozy, mleka roślinne zdobywają coraz większą popularność. A ponieważ bardzo lubię kokosa, ja też postanowiłam wypróbować to mleko. Przepis jest prosty, a takie domowe mleko kokosowe jest zdecydowanie tańsze niż to sklepowe. Wspaniale smakuje, tylko przez użyciem trzeba je dokładnie wstrząsnąć, gdyż się rozwarstwia.

Na blogu znajdziecie kulinarne inspiracje z wykorzystaniem "mleka" kokosowego:


Mleko kokosowe - domowy przepis na napój roślinny
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania 
Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • około 1000 ml wody mineralnej lub przegotowanej


Wykonanie:
Wiórki wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na 7-8 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wodę z wiórkami delikatnie podgrzewamy, mniej więcej do 50-60 stopni Celsjusza. Połowę zawartości garnka przelewamy do blendera o dużej mocy i dokładnie blendujemy przez dobre kilka minut. Następnie przecedzamy przez gazę, wiórki dokładnie odciskamy i odkładamy na bok. To samo robimy z drugą połową z garnka.  Pozostałe wiórki zalewamy jeszcze niewielką ilością wody i jeszcze raz odciskamy.
Mleko przechowujemy w lodówce.

Komentarze

Prześlij komentarz