Mleko kokosowe - domowy przepis na napój roślinny
O domowym mleku kokosowym czytałam już dawno. W internecie jest mnóstwo przeróżnych przepisów z jego wykorzystaniem. W dobie alergii, różnych skaz pokarmowych czy nietolerancji laktozy, mleka roślinne zdobywają coraz większą popularność. A ponieważ bardzo lubię kokosa, ja też postanowiłam wypróbować to mleko. Przepis jest prosty, a takie domowe mleko kokosowe jest zdecydowanie tańsze niż to sklepowe. Wspaniale smakuje, tylko przez użyciem trzeba je dokładnie wstrząsnąć, gdyż się rozwarstwia.
Na blogu znajdziecie kulinarne inspiracje z wykorzystaniem "mleka" kokosowego:
- chłodnik kokosowo-jabłkowy
- keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera
- curry z kurczakiem
- zupa tajska
- tajska zupa z kurczakiem
- pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim
- kurczak w mleku kokosowym
- curry z ciecierzycą i kurczakiem
- kokosowy krem z kalafiora
- domowy likier kokosowy
- sernik kokosowy bounty na zimno
- wegańska kokosowa owsianka z owocami
- kokosowe ciasto z jabłkami
Mleko kokosowe - domowy przepis na napój roślinny
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- około 1000 ml wody mineralnej lub przegotowanej
Wykonanie:
Wiórki wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na 7-8 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wodę z wiórkami delikatnie podgrzewamy, mniej więcej do 50-60 stopni Celsjusza. Połowę zawartości garnka przelewamy do blendera o dużej mocy i dokładnie blendujemy przez dobre kilka minut. Następnie przecedzamy przez gazę, wiórki dokładnie odciskamy i odkładamy na bok. To samo robimy z drugą połową z garnka. Pozostałe wiórki zalewamy jeszcze niewielką ilością wody i jeszcze raz odciskamy.
Mleko przechowujemy w lodówce.
Mleko przechowujemy w lodówce.
Pyszne, bardzo lubię takie domowe mleczko kokosowe.
OdpowiedzUsuń