Roladki z francuskiego ciasta z salami
Przed nami kolejna sobota Karnawału. W wielu domach będą się odbywać domówki, wiele osób pójdzie na składkowe imprezy i potańcówki. Jak zawsze w takich sytuacjach biegnę Wam z pomocą i podrzucam pomysły na efektowne, ale proste do przygotowania karnawałowe przekąski.
Dziś zapraszam Was na roladki z francuskiego ciasta z salami. Do tego dania wykorzystam gotowe ciasto francuskie, plasterki salami i czarne oliwki. Wszystko razem zwiniemy w rulon, a potem pokroimy. Powstaną nam piękne zawijaski, które wystarczy tylko upiec na złocisty kolor i gotowe! Można ruszać na imprezę.
Roladki z z francuskiego ciasta z salami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 200 g salami w plastrach
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilkanaście czarnych oliwek
- suszony tymianek
- sól
- ostra czerwona papryka
- 1 jajko
- sezam
Wykonanie:
Ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się lekko ocieplić, a następnie je rozwijamy.
Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wzdłuż dłuższego boku, aż do mniej więcej 2/3 ciasta rozkładamy plasterki salami, a na nich w jednym rządku układamy czarne oliwki. Wszystko posypujemy tymiankiem, solą i papryką. Ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku i smarujemy dokładnie jajkiem, a następnie obsypujemy sezamem.
Ciasto kroimy w plasterki o grubości mniej więcej 2 cm. Roladki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, do momentu, aż nasze roladki będą miały piękny złocisty kolor.
Studzimy na kratce.
Ciasto kroimy w plasterki o grubości mniej więcej 2 cm. Roladki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, do momentu, aż nasze roladki będą miały piękny złocisty kolor.
Studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz