Zupa krem z pieczonej marchewki
W taką pogodę, jaką dziś mamy za oknem, nastrój może nam tylko poprawić talerz gęstej, rozgrzewającej i aromatycznej zupy. No i powinna ona mieć jeszcze piękny i energetyczny kolor. I tala jest właśnie moja dzisiejsza propozycja dla Was: gęsta zupa krem z marchewki, przygotowana na bazie pieczonych warzyw i mleczka kokosowego. Zupa jest bardzo prosta do przygotowania, pieczona marchewka ma intensywny smak, który nieco łagodzi pieczona cebula i czosnek. Do tego słodkawe mleczko, kumin, nieco pikantnej papryki i jest bardzo pysznie!
Zapraszam po przepis.
Zupa krem z pieczonej marchewki
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 1200 g marchewki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1000 bulionu
- 400 g mleczka kokosowego
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- oliwa z oliwek
- listki świeżej kolendry
- płatki migdałów
Wykonanie:
Marchewki i cebulę obieramy, marchewki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę na pół. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu, oprószamy przyprawami i skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż marchew będzie miękka.
Warzywa wyjmujemy z piekarnika, czosnek wyłuskujemy z łupinek, wszystkie warzywa wkładamy do garnka, wlewamy mleczko i bulion. Bardzo dokładnie blendujemy. Przyprawiamy i mieszamy.
Zupę podajemy posypaną płatkami migdałów i listkami kolendry.
Warzywa wyjmujemy z piekarnika, czosnek wyłuskujemy z łupinek, wszystkie warzywa wkładamy do garnka, wlewamy mleczko i bulion. Bardzo dokładnie blendujemy. Przyprawiamy i mieszamy.
Zupę podajemy posypaną płatkami migdałów i listkami kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz