Pieczone arabskie pulpety
Wprawdzie
według ostatnich badań Polacy jedzą coraz mniej mięsa, ale mimo
wszystko nadal je kochamy i spożywamy w różnej postaci. Warto
tylko pamiętać, żeby wybierać mięso wysokiej jakości i od
sprawdzonego producenta, wtedy możemy liczyć na to, że nasze mięso
nie będzie nastrzykiwane wodą czy innymi substancjami.
Jednym ze sposobów przetwarzania mięsa jest jego mielenie. Najczęściej robimy wtedy z niego kotlety lub pulpety. Dziś przygotowałam dla Was troszkę inną wersję pulpetów, mianowicie będą to pulpety po arabsku, czyli bardzo aromatyczne i pełne korzennych smaków. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a idealnie pasuje do niego ryż ugotowany na sypko.
Jednym ze sposobów przetwarzania mięsa jest jego mielenie. Najczęściej robimy wtedy z niego kotlety lub pulpety. Dziś przygotowałam dla Was troszkę inną wersję pulpetów, mianowicie będą to pulpety po arabsku, czyli bardzo aromatyczne i pełne korzennych smaków. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a idealnie pasuje do niego ryż ugotowany na sypko.
Mięso mielone daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Zmielić możemy wszystkie gatunki mięsa, od drobiu poczynając, poprzez wołowinę, wieprzowinę, a na dziczyźnie kończąc. Wszystkie te gatunki można ze sobą mieszać i łączyć, uzyskując w ten sposób różne smaki w naszych daniach.
Wszyscy chyba doskonale znamy nasze ukochane i tradycyjne kotlety mielone. Najlepiej smakują właśnie takie z różnych gatunków mięsa, na przykład w wołowiny i wieprzowiny lub cielęciny. Natomiast dla tych którzy liczą kalorie idealne będą kotlety wykonane z mięsa drobiowego.
Mielone mięso idealnie nadaje się także do przygotowania klopsików. Klopsiki możemy podawać z rożnymi sosami, na przykład pomidorowym lub śmietankowym. Możemy je smażyć z cebulą lub z pieczarkami, albo podawać w formie zapiekanek z dodatkiem ziemniaków czy też makaronu.
Mielone także idealnie sprawdzi się w zapiekankach. Właśnie w ten sposób jest często przygotowywane w kuchni śródziemnomorskiej. Zapiekamy je wtedy z bakłażanem, pomidorami i w zależności od kraju pochodzenia przepisu z makaronem lub ziemniakami.
Mielonym
mięsem fantastycznie faszeruje się różnego rodzaju warzywa.
Kabaczek, bakłażan, cebula, ziemniaki, pomidory i mnóstwo innych
jarzyn idealnie się do tego nadaje. Przyprawy i poszczególne
dodatki wybieramy w zależności od upodobań i kulinarnych gustów,
lub konkretnej kuchni, według której przygotowujemy to danie. I tak
na przykład moim numerem jeden jest faszerowany bakłażan,
zapiekany z sosem pomidorowym, parmezanem i świeżymi ziołami.
Nie sposób także nie wspomnieć tutaj o różnego rodzaju sosach przygotowanych na bazie mielonego mięsa, pochodzących z kuchni włoskiej. Kto z nas nie lubi pysznego i aromatycznego spaghetti po bolońsku ?
Nie sposób także nie wspomnieć tutaj o różnego rodzaju sosach przygotowanych na bazie mielonego mięsa, pochodzących z kuchni włoskiej. Kto z nas nie lubi pysznego i aromatycznego spaghetti po bolońsku ?
Do
klasyków gatunku należą też oczywiście gołąbki. W zależności
od regionu Polski i upodobań kulinarnych farsz do nich
przygotowujemy, albo tylko z samego mielonego mięsa, albo mięso
mieszamy z kaszą czy też ryżem.
Jak
widzicie mielone mięso daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości,
warto z nich korzystać.
I
na koniec chciałam Wam jeszcze podsunąć jedną ważną uwagę:
najlepiej samemu w domu zmielić mięso, z którego będziemy potem
przygotowywać nasze dania. Wtedy mamy pewność, że jest ono
zmielone tylko i wyłącznie w wybranych przez nas składników.
Pieczone arabskie pulpety
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 500 g zmielonej wołowej łopatki lub karkówki
- 1/2 małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
- szczypta cynamonu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 500 ml przecieru pomidorowego
- oliwa do smażenia
Wykonanie
Czosnek i cebulę drobniutko siekamy. Do miski wkładamy zmielone mięso, dodajemy posiekane warzywa, natkę, przyprawy i 1-2 łyżki zimnej wody. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Ja z reguły pomagam sobie mikserem. Następnie ręce smarujemy oliwą i z wymieszanego mięsa robimy małe pulpeciki. Obtaczamy je w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Pulpeciki przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego, wlewamy przecier pomidorowy, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30- 40 minut.
Podajemy posypane natką pietruszki.
Podajemy posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz