Sałatka z czerwonej kapusty i cytrusów
Karnawał już za nami, więc teraz pora nieco odchudzić nasze codzienne menu. Poza tym wielkimi krokami zbliża się już wiosna i okazuje się, że mamy na sobie kilka kilogramów za dużo. Tak więc na blogu będą się teraz pojawiać raczej lekkie przepisy.
Dziś zapraszam Was na sezonową sałatkę z kapustą w roli głównej. Sałatka z czerwonej kapusty i cytrusów jest orzeźwiająca i ma piękne kolory. No i oczywiście ma mnóstwo witamin, które są bardzo potrzebne naszemu organizmowi u progu wiosny właśnie.
Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 czerwony grejpfrut
- 1 czerwona pomarańcza
- listki świeżej kolendry
Sos:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Ja to robię przy pomocy mandoliny. Wkładamy do sporej miski, posypujemy solą i ugniatamy drewnianym tłuczkiem, aby kapusta zmiękła.
Składniki sosu dokładnie mieszamy w szklance, dodając 2 łyżki zimniej wody. Zalewamy nią kapustę, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Cytrusy okrawamy ze skórki ostrym nożem, następnie albo filetujmy, albo kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Cebulę i cytrusy dodajemy do sałatki, posypujemy porwanymi listkami kolendry i dokładnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz