Sałatka z czerwonej kapusty i cytrusów

paski-kapusty-z-plasterkami-pomaranczy

Karnawał już za nami, więc teraz pora nieco odchudzić nasze codzienne menu. Poza tym wielkimi krokami zbliża się już wiosna i okazuje się, że mamy na sobie kilka kilogramów za dużo. Tak więc na blogu będą się teraz pojawiać raczej lekkie przepisy.
Dziś zapraszam Was na sezonową sałatkę z kapustą w roli głównej. Sałatka z czerwonej kapusty i cytrusów jest orzeźwiająca i ma piękne kolory. No i oczywiście ma mnóstwo witamin, które są bardzo potrzebne naszemu organizmowi u progu wiosny właśnie.


Sałatka z czerwonej kapusty i cytrusów
Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania
Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1 czerwona pomarańcza
  • listki świeżej kolendry

Sos:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Ja to robię przy pomocy mandoliny. Wkładamy do sporej miski, posypujemy solą i ugniatamy drewnianym tłuczkiem, aby kapusta zmiękła.
Składniki sosu dokładnie mieszamy w szklance, dodając 2 łyżki zimniej wody. Zalewamy nią kapustę, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Cytrusy okrawamy ze skórki ostrym nożem, następnie albo filetujmy, albo kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Cebulę i cytrusy dodajemy do sałatki, posypujemy porwanymi listkami kolendry i dokładnie mieszamy.


Komentarze