Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami
Dziś na blogu kolejna wielkanocna inspiracja, tym razem na słodko. Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami została przygotowana na bazie mojego ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe. Zawiera ono sporą ilość żółtek, dzięki czemu jest bardzo delikatne, wilgotne i smakowite. Znika ze stołu w oka mgnieniu! Do baby wrzuciłam rodzynki, ale jeśli macie ochotę możecie dodać do niej też inne bakalie.
Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne słodkie inspiracje:
- Pascha wielkanocna
- Ciasto rafaello dla leniwych
- Cytrynowe mini babeczki wielkanocne
- Prosta pomarańczowa babka
- Mazurek kajmakowy
- Babka cytrynowa z polewą czekoladową
- Babka majonezowa
- Ciasto marchewkowe z polewą
- Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami
- Ciasto buraczkowe
- Tarta Rafaello
- Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami
- Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
- Napoleonka na kruchym spodzie
- Cytrynowa beza
- Babeczki z budyniem waniliowym
- Czekoladowe salami z orzechami laskowymi
Serniki:
- Wielkanocne gniazdka serowe na słodko
- Cytrynowy sernik z truskawkami
- Sernik z żurawiną
- Tęczowy sernik
- Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską
- Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską
- Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym
- Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki
- Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki
- Jogurtowy sernik jagodowy na zimno
- Truskawkowy sernik na zimno
- Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia
- Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
- Sernik czarno-biały
- Kolorowy sernik
- Sernik dyniowy
- Sernik dyniowy z karmelem
- Sernik pomarańczowy
Proporcje na 2 foremki o średnicy 21 cm.
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 8 żółtek
- 150 g cukru
- 16 g domowego cukru waniliowego
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 150 g masła
- 3/4 szklanki rodzynek
Dodatkowo:
- kolorowa posypka
Wykonanie:
Mleko lekko
podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy na 10 - 15 minut do wyrośnięcia.
Żółtka
miksujemy z cukrem tak długo, aż uzyskamy jednolitą puszystą masę.
Masło
rozpuszczamy do płynnej konsystencji i studzimy (ma być letnie).
Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy szczyptę soli, w mące robimy dołek.
Do
maki wlewamy ubite żółtka i drożdżowy zaczyn z mlekiem. Wszystko
zagniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota. Po 10 minutach wyrabiania
wlewamy 1/3 masła i dalej zagniatamy. Postępujemy tak aż
do zużycia całego masła. Poprzez zagniatanie wprowadzamy do
ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Ciasto wyrabiamy do
momentu, aż zaczynie odchodzić od ręki. Ciasto wyrabiamy przez około 30
minut.
Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tarta bułką. Ciasto wkładamy maksymalnie do 1/3
ich wysokości. Pozostawiamy do urośnięcia na około 60 minut.
Babki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez około 30 - 40 minut. Wierzch powinien być ładnie zrumieniony.
Nie wyjmujemy bezpośrednio po upieczeniu z piekarnika, trzeba
odczekać z 10 - 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, po 30 minutach możemy wyjąć babkę z formy.
Potem przygotowujemy lukier: jego składniki ucieramy w miseczce. Gdy babka całkowicie wystygnie polewamy ją lukrem i posypujemy posypką.
Potem przygotowujemy lukier: jego składniki ucieramy w miseczce. Gdy babka całkowicie wystygnie polewamy ją lukrem i posypujemy posypką.
Komentarze
Prześlij komentarz