Pasta do smarowania foremek do pieczenia - ciasto nie przywiera
Przygotowania do świąt idą już pełną parą! Za chwilę piekarniki pójdą w ruch, a wraz z nimi nasze formy, tortownice i blaszki do pieczenia. Ja do tej pory do ich wykładania używałam, albo papieru do pieczenia, albo po prostu natłuszczałam je masłem, a potem obsypywałam kaszą manną lub tartą bułka. Niestety taka metoda nie zawsze zdawała egzamin, szczególnie przy małych wzorkach czy małych foremkach.
Całe szczęście niedawno wpadł mi w oko rewelacyjny patent, którym podzieliła się na swoim blogu Karolina z Cake Caprice. Jest to pasta przygotowana na bazie mąki i tłuszczu. Wystarczy posmarować nią foremki i ciasto samo z nich wyskoczy!
Serdecznie polecam Wam ten sposób, przetestowałam go już kilka razy i zdaje egzamin na 200%.
Pasta do smarowania foremek do pieczenia
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 50 g masła
- 50 g oleju
- 50 g mąki ryżowej lub pszennej tortowej
Wykonanie:
Do małego garnuszka wkładamy masło. Delikatnie podgrzewamy, do momentu aż się rozpuści. Wtedy dodajemy olej oraz mąkę i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Masę przelewamy do słoiczka i przechowujemy w zimnym miejscu.
Przed użyciem masę podgrzewamy bardzo delikatnie w kąpieli wodnej lub w mikrofali, a następnie malujemy pędzelkiem formę do pieczenia.
Komentarze
Prześlij komentarz