Focaccia ze szparagami

zielone-szparagi-na-ciescie

Festiwal szparagów trwa na blogu w najlepsze! Mam nadzieję, że jeszcze się Wam nie znudziły te pyszne i zdrowe warzywa. Natomiast powodem dzisiejszego wpisu, to nie tylko sama pyszna i chrupiąca focaccia ze szparagami i przepis na nią, ale nowy domownik, który zamieszkał w mojej kuchni. Otóż chodzi o nowy piekarnik! Każda pani cz też pan domu doskonale wiedzą, jaka to radocha, jak w ich kuchni pojawia się nowy sprzęt. Od dziś w mojej rządzi piekarnik parowy SteamBake Electrolux.
O szczegółach poczytacie pod przepisem, serdecznie zapraszam!


Focaccia ze szparagami
Czas przygotowania: 180 minut

Składniki
Ciasto:
  • 350 g mąki typ 00 do pizzy
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy + 2 dodatkowo 2 łyżki do smarowania
  • ok. 220 ml letniej wody
Wierzch:
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • świeży lub suszony rozmaryn
  • gruba sól
  • oliwa z oliwek 






Wykonanie:
W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, oprócz oliwy. Wyrabiamy przy pomocy robota przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy oliwę i wyrabiamy dalej, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące, ale lekko klejące.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie na blaszkę lub formę na której będziemy piec focaccię wylewamy 2 łyżki oliwy i obtaczamy w niej ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby ciasto wyrosło.
W międzyczasie ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki i obtaczamy je w oliwie.
Po tym czasie ciasto rozciągamy palcami po blaszce, aż do uzyskania odpowiedniego wymiaru. Wierzch skrapiamy łyżka oliwy i wody. Układamy szparagi i posypujemy rozmarynem i solą. Focaccię odstawiamy na kolejne 60 minut. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 15 minut.




Piekarnik parowy seria 600 SteamBake marki Electrolux

Każda osoba, która kocha gotować, doskonale wie, jak ważnym urządzeniem jest w kuchni piekarnik. W mojej kuchni niedawno pojawił się właśnie nowy piekarnik, to SteamBake Electrolux, czyli piekarnik parowy z funkcją pyrolizy. Ale zanim wybrałam właśnie ten, zrobiłam mały rekonesans i to właśnie model EOD6P71X skradł moje serce.
O moim wyborze zdecydowały następujące jego funkcje:
Dodatek pary w początkowej fazie pieczenia - takie działanie zapewnia lepszy wygląd i smak wypieków oraz idealnie wyrośnięte ciasto i chrupiącą skórkę. Także kurczak, lasagna lub ryba, wszystko będzie równomiernie upieczone i pyszne!
SteamBake - wystarczy nalać 100 ml wody i nacisnąć przycisk SteamBake, aby uzyskać doskonale wypieki. Wilgotność wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Gorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę. 
Termosonda - jej użycie zwiększa kontrolę nad procesem pieczenia. Termosonda monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, bez ryzyka niedopieczenia czy przepieczenia. Gdy potrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik.
Pyroliza - czyszczenie piekarnika przestało być zmorą, hamującą kulinarne zapędy. W procesie pyrolizy piekarnik spala w temperaturze 500 °C tłuszcz i zanieczyszczenia na drobny pył, który wystarczy usunąć ściereczką. Pozwala to utrzymać idealną czystość komory bez szorowania i używania detergentów.
Optymalne ustawienia - piekarnik podpowiada optymalną temperaturę pieczenia dla wybranej funkcji, można ją zmienić ręcznie według uznania. Dzięki elektronicznej regulacji temperatury i czasu, proces pieczenia przebiega pod stalą kontrolą a szybkie nagrzewanie komory przyspiesza jego rozpoczęcie.
Duży zakres temperatur - piekarnik posiada zakres temperatur od 30 do 300 stopni Celsjusza. Niska temperatura pozwala przygotowywać jogurty i wyrastać drożdżowe ciasta, a wysoka piec idealne chleby, pizzę i pitę.
Szybkie nagrzewanie - tryb szybkiego nagrzewania piekarnika pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Krótsza faza nagrzewania w porównaniu z tradycyjnym urządzeniem pozwoli zamienić wolne chwile w niezapomniane posiłki.
Możliwość pieczenia na 3 poziomach jednocześnie - piekarnik jest wyposażony w funkcję Termoobieg Plus, która pozwala piec z równomierną temperaturą na wszystkich 3 poziomach.
Funkcja pizza - pozwala intensywnie przyrumienić ciasto, aby było kruche od spodu.

Muszę przyznać, że moja focaccia upiekła się idealnie. Piekarnik był również testowany przy okazji pieczenia mięsa i robienia zapiekanki. Przed nami jeszcze testy suszenia warzyw na domową vegetę i na ciasto z owocami, ale już w tej chwili mogę śmiało powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z mojego nowego domownika.






Komentarze