Krucha tarta bazyliowa z mozzarellą i pomidorkami
Dziś pogoda za oknami nas nie
rozpieszcza niestety! Szaro, buro, zimno i pada deszcz, pora więc
odpalić piekarniki. Będzie się można przy nich nieco ogrzać, a przy
okazji upiec coś smakowitego 😎.
Zapraszam
Was po przepis na pyszną tartę wegetariańską. Krucha tarta bazyliowa z
mozzarellą i pomidorkami jest prosta w przygotowaniu i wybornie smakuje
zarówno na ciepło, jaki na zimno.
Kto robi razem ze mną?
Kto robi razem ze mną?
Krucha tarta bazyliowa z mozzarellą i pomidorkami
Czas przygotowania: 130 minut
Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm
Składniki
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Masa jogurtowa
- 100 g mozzarelli
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki pesto bazyliowego
- 2 jajka
- kilkanaście koktajlowych pomidorków
- pieprz
- 1/2 łyżeczki oregano
Wykonanie:
Składniki
na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio
nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i
wkładamy do lodówki na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do
200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie
wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy
widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, i
podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut.
W międzyczasie w misce mieszamy jajka, jogurt, pesto, oregano i pieprz. Mozzarellę ścieramy na grubej tarce lub rwiemy na kawałeczki. Dodajemy ją do masy jogurtowej, odkładając 2-3 łyżki, które wykorzystamy do posypania traty z wierzchu.
Formę
z ciastem wyjmujemy z piekarnika, usuwamy fasolę, a na podpieczone ciasto wylewamy masę jajeczną. Układamy przekrojone na pół pomidorki i pieczemy kolejne 20-25
minut, aż masa się ładnie zetnie.
Komentarze
Prześlij komentarz