Krucha tarta bazyliowa z mozzarellą i pomidorkami

czerwone-pomidorki-na-zoltym-ciescie

Dziś pogoda za oknami nas nie rozpieszcza niestety! Szaro, buro, zimno i pada deszcz, pora więc odpalić piekarniki.  Będzie się można przy nich nieco ogrzać, a przy okazji upiec coś smakowitego 😎.
Zapraszam Was po przepis na pyszną tartę wegetariańską. Krucha tarta bazyliowa z mozzarellą i pomidorkami jest prosta w przygotowaniu i wybornie smakuje zarówno na ciepło, jaki na zimno.
Kto robi razem ze mną?



Krucha tarta bazyliowa z mozzarellą i pomidorkami
Czas przygotowania: 130 minut 
Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm
Składniki
Kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Masa jogurtowa
  • 100 g mozzarelli
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki pesto bazyliowego
  • 2 jajka
  • kilkanaście koktajlowych pomidorków
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano


Wykonanie:
Składniki na ciasto  szybko zagniatamy,  używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut.
W międzyczasie w misce mieszamy jajka, jogurt, pesto, oregano i pieprz. Mozzarellę ścieramy na grubej tarce lub rwiemy na kawałeczki. Dodajemy ją do masy jogurtowej, odkładając 2-3 łyżki, które wykorzystamy do posypania traty z wierzchu.
 Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, usuwamy fasolę, a na podpieczone ciasto wylewamy masę jajeczną. Układamy przekrojone na pół pomidorki i pieczemy kolejne 20-25 minut, aż masa się ładnie zetnie.
Tartę kroimy na kawałki i podajemy na  ciepło lub na zimno. 



Komentarze