Sałatka z kaszką kuskus i szparagami
Maj w tym roku jeśli chodzi o pogodę niezbyt nas rozpieszcza, pogoda jest zmienna, mamy mało słońca, ale za to dużo deszczu. My nie jesteśmy z tego zadowolenia, natomiast rośliny są przeszczęśliwe! Wszystko rośnie jak na drożdżach i moje ukochane zielone szparagi też.
Dziś zapraszam Was na kolejną pyszna propozycję, sałatka z kaszką kuskus i szparagami to idealna propozycja na majowy lunch czy lekką kolacje. Sałatkę możemy podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, w zależności od Waszych upodobań i gustów.
Sałatka z kaszką kuskus i szparagami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszki kuskus
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 opakowanie małych kulek mozzarelli
- pomidorki koktajlowe
- świeża kolendra
- olej do smażenia
Sos:
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi kroimy na 3 cm kawałki. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy szparagi, ale bez łebków. One potrzebują dosłownie tylko 2 minuty na obróbkę cieplną. Szparagi przez chwilę smażymy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i tak dusimy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy łebki i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
W międzyczasie robimy sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę i wraz z innymi składnikami mieszamy w szklance.
Cebulę kroimy w piórka, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Mozzarellę odcedzamy z zalewy.
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, a na koniec posypujemy listkami kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz