Zielone spaghetti ze szparagami
Sezon szparagowy w rozkwicie! Widzę, że ruch na blogu w tym właśnie temacie jest spory, ale też pytacie mnie o kolejne inspiracje ze szparagami w roli głównej. Wychodzę więc na przeciw Waszym prośbom i podrzucam fajny i szybki pomysł na obiad z zielonymi szparagami w roli głównej. Zielone spaghetti ze szparagami jest bardzo proste w przygotowaniu. Ja użyłam do niego pesto z kolendry, które uwielbiam, ale Wy możecie użyć jakiegoś swojego ulubionego.
Na blogu znajdziecie także zestawienie z moimi ulubionymi daniami ze szparagów:
Zielone spaghetti ze szparagami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- opakowanie makaronu spaghetti
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki pesto z kolendry lub Waszego ulubionego
- płatki startego parmezanu
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- listki bazylii
Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, chwilę go przesmażamy i dodajemy szparagi, które solimy i pieprzymy. Wszystko smażymy pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut.
W międzyczasie makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy go, przekładamy do miski, dodajemy pesto, ewentualnie nieco oliwy i szybko mieszamy. Makaron przekładamy na talerze, dodajemy szparagi, posypujemy parmezanem i listkami bazylii.
Ja użyłam całych szparagów, ale jeśli wolcie możecie przed smażeniem pokroić je na 2-3 centymetrowe kawałki.
Komentarze
Prześlij komentarz