Najlepsze ciasto z rabarbarem i kakao
Rabarbar rządzi! I ja nic nie mogę na to poradzić, że nie mogę się mu oprzeć 😎. Na blogu mamy już kolejny przepis z jego udziałem w roli głównej. Tym razem jest to według mnie najlepsze ciasto z rabarbarem i kakao. Jest bardzo proste do przygotowania, robi się je bardzo prosto, a efekt końcowy jest bardzo smakowity. Ciasto jest wilgotne i lekko kwaskowe. Idealne na upalne dni.
Na blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem w roli głównej:
- Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem
- Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem
- Kakaowe ciasto z rabarbarem
- Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem
- Tartę z rabarbarem
- Jogurtowe ciasto na razowej mące
- Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno
- Ciasto rabarbar truskawka
- Jogurtowe ciasto z rabarbarem
- Kruche ciasto rabarbarowe
- Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem
- Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką
- Muffiny z truskawkami rabarbarem
- Muffiny z rabarbarem
- Sernik z rabarbarem na zimno
Najlepsze ciasto z rabarbarem i kakao
Proporcje na formę o średnicy 24 cmCzas przygotowania: 90 minut
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 230 g masła
- 230 g cukru
- 500 - 600 g rabarbaru
- 3 łyżeczki kakao
- cukier puder
Wykonanie:
Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
W
dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie
dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się
połączą dodajemy przesianą wraz przyprawami i proszkiem do pieczenia
mąkę. Mieszamy, aż do połączenia składników i dzielimy na 2 części, do jeden dodajemy kakao i mieszamy.
Rabarbar kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do
180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią
ciasto, naprzemiennie raz jasna masa, raz czekoladową. Na cieście układamy rabarbar i delikatnie wciskamy go do środka. Ciasto
pieczemy około 50 minut. Będzie gotowe, gdy włożony do
niego drewniany patyczek będzie suchy.
Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz