Najlepsze ciasto z rabarbarem i kakao

ciasto-z-plastrami-rabarbaru

Rabarbar rządzi! I ja nic nie mogę na to poradzić, że nie mogę się mu oprzeć 😎. Na blogu mamy już kolejny przepis z jego udziałem  w roli głównej. Tym razem jest to według mnie najlepsze ciasto z rabarbarem i kakao. Jest bardzo proste do przygotowania, robi się je bardzo prosto, a efekt końcowy jest bardzo smakowity. Ciasto jest wilgotne i lekko kwaskowe. Idealne na upalne dni.

Na blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem  w roli głównej:





Najlepsze ciasto z rabarbarem i kakao

Proporcje na formę o średnicy 24 cm

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 230 g masła
  • 230 g cukru
  • 500 - 600 g rabarbaru
  • 3 łyżeczki kakao
  • cukier puder

Wykonanie:
Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
W dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy przesianą wraz przyprawami i proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy, aż do połączenia składników i dzielimy na 2 części, do jeden dodajemy kakao i mieszamy.
Rabarbar kroimy  w 2-3 centymetrowe kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią ciasto, naprzemiennie raz jasna masa, raz czekoladową. Na cieście układamy rabarbar i delikatnie wciskamy go do środka. Ciasto pieczemy około 50 minut. Będzie gotowe, gdy włożony do niego drewniany patyczek będzie suchy.
Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.





Komentarze