Chłodnik jabłkowy z cynamonem
Piękne polskie lato mamy w pełni. Urlopy, wakacje, rodzinne wyjazdy, samotne eskapady, romantyczne wycieczki.... No i sady i warzywniki pełne naszych pysznych owoców i warzyw. Ciepłe dni nie zachęcają nas zbytnio do przebywania w kuchni przy przysłowiowych garach, ani jedzenia ciężkich i tłustych potraw. Dlatego dziś przychodzę do Was z pysznym przepisem, który spełnia te wszystkie kryteria.
Chłodnik jabłkowy z cynamonem jest lekki, owocowy, robi się go z dosłownie trzech składników, więc będzie idealnym elementem Waszego letniego menu. Do jego przygotowania wykorzystałam moje ulubione Jabłka Grójeckie, które bardzo cenię za jakość i smak.
Jabłka Grójeckie i nieco historii
Królowa Bona w XVI wieku
otrzymała w tej części kraju ogromne połacie ziemi i przeznaczyła je na
królewską plantację drzew owocowych, w szczególności jabłoni Przez kolejne stulecia,
za dekretem Zygmunta II Augusta jabłka z okolic Grójca lądowały na królewskim
stole . W 1918 roku Jan Cieślak z Podgórzyc wybudował pierwszą przechowalnię
owoców. Natomiast Po II wojnie światowej z inicjatywy profesora Szczepana
Pieniążka powołano Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa.
Obecnie na terenie Grójecczyzny uprawia się intensywne sady karłowe, które dostarczają ok. 40% krajowej produkcji jabłek, a intensywność upraw w niektórych gminach się nawet 70%.
Właściwości lecznicze jabłek znane są już od pokoleń.
Obecnie na terenie Grójecczyzny uprawia się intensywne sady karłowe, które dostarczają ok. 40% krajowej produkcji jabłek, a intensywność upraw w niektórych gminach się nawet 70%.
Dlaczego warto jeść Jabłka Grójeckie?
Właściwości lecznicze jabłek znane są już od pokoleń.
- Wysoka zawartość błonnika pokarmowego reguluje pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i problemami trawiennymi.
- Pamiętajmy, by możliwie często jeść owoce ze skórką, ponieważ to właśnie pod skórką znajduje się najwięcej cennych flawonoidów.
- Jabłka mogą jeść osoby chore na cukrzycę (jabłka mają niski indeks glikemiczny), a zawartość błonnika reguluje poziom cukru we krwi.
- Jabłka dostarczają niewiele kalorii, dlatego są przydatne w kuracjach odchudzających (jedno średnie jabłko to jedynie 70 kcal), a zawarte pektyny oczyszczają organizm z toksyn.
- Jabłka zawierają wiele witamin (najwięcej witaminy C) i minerałów (głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo).
Chłodnik jabłkowy z cynamonem
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1000 g Jabłek Grójeckich Jonaprince
- 800 g gęstego naturalnego jogurtu
- ok. 5 łyżek cukru pudru
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- szczypta mielonych goździków
Wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy przyprawy i 2-3 łyżki wody. Garnek przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż jabłka puszczą sok. Wtedy nieco podkręcamy temperaturę i gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do dużego garnka wlewamy jogurt, dodajemy jabłka i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Chłodnik przyprawiamy cukrem - ilość podaję w przybliżeniu, bo wszystko zależy od tego jak słodkie są Wasze jabłka. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Chłodnik podajemy dobrze schłodzony.
Komentarze
Prześlij komentarz