Dwudniowe ogórki korzenne w occie
Sezon na piękne, zielone, chrupiące i jędrne małe gruntowe ogóreczki czas start! To jest właśnie ten moment, aby się nimi rozkoszować. W sobotę jadę na targ, żeby kupić większą ilość i zakisić je na zimę, ale póki co zrobiłam takie marynowane dwudniowe ogórki korzenne w occie. Ogórki po dwóch dniach są już gotowe do jedzenia. Potem należy je w miarę szybko zjeść, ponieważ gdy dłużej postoją w tej zalewie, będą bardzo mocno octowe.
Dwudniowe ogórki korzenne w occie
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 500 g małych zielonych ogórków
- 40 g grubej soli
Marynata:
- 50 g cukru
- 400 ml octu jabłkowego lub winnego
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 2 małe listki laurowe
- 6 goździków
- szczypta chili
- 2-3 baldachy kopru
Wykonanie:
Ogórki kroimy na pół, zasypujemy solą i odstawiamy na 6-7 godzin, po czym odsączamy.
W
garnuszku o grubym dnie prażymy suche przyprawy. Gdy lekko zaczną
pachnieć wlewamy ocet, dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania.
W
słoiku ustawiamy ogórki, wkładamy koper i wszystko zalewamy gorącą
zalewą. Pamiętajmy, aby ogórki były całkowicie zalane płynem. Słoik
zakręcamy i odstawiamy ma 2 dni do macerowania.
Komentarze
Prześlij komentarz