Jogurtowy sernik na zimno z czerwoną porzeczką
Jak co roku moje porzeczki oszalały! Przerabiam je więc na różne sposoby. Robię nalewkę, różne dżemy, kompoty, a także część mrożę. Poniżej znajdziecie kilka linków z porzeczkowymi przepisami.
A ponieważ ostatnio wypatrzyłam u Anitki z bloga Od A do Z gotuj pyszny i bardzo prosty serniki na zimno, postanowiłam zrobić nam taki właśnie deser. Zmieniłam tylko owoce i zamiast czarnej użyłam czerwonej porzeczki. Mój sernik nie jest słodki, więc jeśli lubicie słodkie ciasta, musicie do niego dodać więcej cukru. Najlepiej jest go spróbować już po dodaniu masy owocowej.
Parę słów o czerwonej porzeczce
Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. Czerwone porzeczki zwiększają odporność organizmu, ponieważ zawierają duża ilość witaminy C. Dlatego też są źródłem aktywnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki niszczące komórki naszego ciała. Zapobiegają także namnażaniu się komórek nowotworowych i wspomagają pracę układu odpornościowego
Te
małe czerwone kuleczki posiadają w swoim składzie dużą ilość pektyn,
czyli rozpuszczalnego błonnika, który ogranicza w naturalny sposób
wchłanianie zbyt dużej ilości cholesterolu we krwi, jak również cukru.
Porzeczki
ułatwiają także pracę układowi moczowemu, ponieważ mają właściwości
moczopędne. Owoce porzeczki zawierają również garbniki, które działają
ściągająco oraz przeciwzapalnie na skórę i regulują wydzielanie sebum.
Pamiętajmy
także, że jedząc porzeczki dostarczamy naszemu organizmowi rzadkie
mikroelementy takie jak: mangan, którego niedobór może powodować
osteoporozę; bor, którego brak zmniejsza wchłanianie wapnia, fosforu
oraz żelaza oraz jod, wpływający na prawidłową pracę układu
hormonalnego.
Wartość odżywcza czerwonej porzeczki (w 100 g)
- Wartość energetyczna - 65 kcal
- Białko ogółem - 1.4 g
- Tłuszcz - 0.20 g
- Węglowodany - 13.80 g (cukier 7.37)
- Błonnik - 4.3
- Wapń - 33 mg
- Żelazo - 1.00 mg
- Magnez - 13 mg
- Fosfor - 44 mg
- Potas - 275 mg
- Sód - 1 mg
- Cynk - 0.23 mg
- Witamina C - 41 mg
- Tiamina - 0.040 mg
- Ryboflawina - 0.050 mg
- Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg
- Witamina B6 - 0.070 mg
- Kwas foliowy - 8 μg
- Witamina A – 42 IU
- Witamina E - 0.10 mg
- Witamina K - 11.0 μg
Czerwona porzeczka w kuchni
Oczywiście
najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego
możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z
nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą
ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy
sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach,
przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę.
Możliwości jest bez liku !
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Czas przygotowania: 60 minut - czas chłodzenia
Składniki
Masa porzeczkowa:
- 700 g jogurtu
- 350 g czerwonych
- 7 łyżeczek żelatyny*
- 8 czubatych łyżek cukru pudru
Masa jogurtowa:
- 400 g jogurtu
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- czerwone porzeczki do przybrania
* zawsze warto sprawdzić na opakowaniu żelatyny na jaką ilość masy jest przeznaczona. Czasami moc żelatyny u różnych producentów jest inna.
Wykonanie
Masa porzeczkowa:
Porzeczki
odrywamy z łodyżek i 350 g owoców dokładnie blendujemy.
Żelatynę namaczamy w 1/3 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut.
Żelatynę namaczamy w 1/3 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut.
Żelatynę delikatnie podgrzewamy w mikrofali i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Formę wykładamy folią spożywczą.
W
misce mikserem ubijamy jogurt z cukrem pudrem. Dwoma łyżkami
masy hartujemy żelatynę, a następnie wlewamy ją do masy serowej, cały
czas miksując.
Mus porzeczkowy wlewamy do masy serowej, miksujemy i wlewamy do formy. Wkładamy do
lodówki, aż stężeje.
Masa jogurtowa:
Masa jogurtowa:
Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut.
Żelatynę delikatnie podgrzewamy w mikrofali i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
W misce blendujemy jogurt, cukier puder i przestudzoną żelatynę. Wylewamy na masę owocową. Wkładamy do lodówki, na 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aż stężeje. Gdy masa zacznie lekko tężeć, układamy na niej pozostałe porzeczki.
W misce blendujemy jogurt, cukier puder i przestudzoną żelatynę. Wylewamy na masę owocową. Wkładamy do lodówki, na 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aż stężeje. Gdy masa zacznie lekko tężeć, układamy na niej pozostałe porzeczki.
Komentarze
Prześlij komentarz