Nalewka z czarnej porzeczki
Już jest! Na krzaczkach, na straganach i u przydrożnych sprzedawców. Czarna porzeczka już dojrzała i kusi nas swoim smakiem i aromatem. To jedne z moich ukochanych letnich owoców. Są pyszne i bardzo zdrowe - poniżej poczytacie także co nieco o ich właściwościach.
Przepis znalazłam u uroczej Asi z bloga Odczaruj gary. Moja nalewka dojrzewała ponad sześć miesięcy, jest półwytrawna, nie dosładzałam jej już miodem. Naleweczka wyszła boska, zobaczcie jaki ma piękny kolorek.
Przepis znalazłam u uroczej Asi z bloga Odczaruj gary. Moja nalewka dojrzewała ponad sześć miesięcy, jest półwytrawna, nie dosładzałam jej już miodem. Naleweczka wyszła boska, zobaczcie jaki ma piękny kolorek.
Na blogu znajdziecie także inne przepisy z tymi owocami w roli głównej
- semifreddo z czarną porzeczką,
- dietetyczny jogurtowiec - sernik na zimno
- sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki
- koktajl z czarnej porzeczki
- galaretka z czarnej porzeczki
- domowy kisiel z czarnej porzeczki
Co skrywają w sobie czarne porzeczki ?
Na koniec warto wspomnieć o wartościach jakie posiadają te kwaskowe owocowe kuleczki. Czarne porzeczki wyróżniają się dużą zawartością antocyjanów i polifenoli - czyli antyoksydantów, a także błonnika pokarmowego. Te owoce to także bomba witaminy
C - w 100 gramach dostarczają aż 181 miligramów tej witaminy, ilość ta
pokrywa aż 241% naszego dziennego zapotrzebowania.
Obecne w czarnej porzeczce flawonoidy wpływają na usuwanie z organizmów groźnych toksyn i substancji mogących podnieść ryzyko zachorowania na różne rodzaje nowotworów. Te same związki wpływają na opóźnienie procesu starzenia i poziom cholesterolu we krwi. Antocyjany działają antybakteryjnie, a rutyna, nie dość, że ułatwia przyswajane witaminy C, ma korzystne działanie na naczynia krwionośne.
Obecne w czarnej porzeczce flawonoidy wpływają na usuwanie z organizmów groźnych toksyn i substancji mogących podnieść ryzyko zachorowania na różne rodzaje nowotworów. Te same związki wpływają na opóźnienie procesu starzenia i poziom cholesterolu we krwi. Antocyjany działają antybakteryjnie, a rutyna, nie dość, że ułatwia przyswajane witaminy C, ma korzystne działanie na naczynia krwionośne.
Wartości odżywcze czarnej porzeczki (w 100 g)
---------------------------------------------------------------- Kalorie (wartość energetyczna) 63 kcal / 264 kJ
- Białko 1,40 g
- Tłuszcz ogółem 0,41 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0,034 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,058 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,179 g
- Kwasy tłuszczowe omega-3 0,072 g
- Kwasy tłuszczowe omega-6 0,107 g
- Węglowodany 15,38 g
- Błonnik pokarmowy 7,9 g
- Witamina A 230 I.U.
- Witamina E 1 mg
- Witamina C 181 mg
- Witamina B1 0,050 mg
- Witamina B2 0,050 mg
- Witamina B3 (PP) 0,300 mg
- Witamina B6 0,066 mg
- Wapń 55 mg
- Żelazo 1,54 mg
- Magnez 24 mg
- Fosfor 59 mg
- Potas 322 mg
- Sód 2 mg
Nalewka z czarnej porzeczki
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1000 czarnej porzeczki
- 500 ml wódki
- 500 ml spirytusu
- 500 g brązowego cukru
- opcjonalnie miód do dosłodzenia
Wykonanie:
Owoce myjemy, usuwamy szypułki. Porzeczki wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem.
Owoce trzymamy w słoju przez 30 dni na blacie kuchennym lub parapecie i raz na dwa dni potrząsamy słojem, tak aby wszystko się wymieszało. Po tym czasie zlewamy płyn do butelki i szczelniej zamykamy. Natomiast owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy je w słoju przez kolejne 10-14 dni. Owoce często mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Porzeczki możemy także delikatnie rozgnieść.
Po mniej więcej 2 tygodniach zlewamy sok, który powstał w słoju z owocami i mieszamy go ze wcześniej zlanym alkoholem. Dokładnie mieszamy i ewentualnie dosładzamy miodem. Odstawiamy na kolejne dwa tygodnie i wtedy nalewkę filtrujemy, butelkujemy i odstawiamy, aby dojrzała.
Owoce, które zostały wyjadamy ze słoika jak leci 😀 - uwaga na procenty -, dodajemy do lodów albo zasypujemy około 500 g cukru. Gdy puszczą sok uzyskamy porzeczkowy likier, który filtrujemy i zlewamy do butelek.
Komentarze
Prześlij komentarz