Sałatka ze szparagami i burratą
Jeszcze ostatnim rzutem na taśmę udało mi się kupić nasze polskie szparagi, pewnie lada dzień znikną ze sklepów, bo sezon na nie już prawie się skończył. Postanowiłam z nich zrobić jakąś szybką sałatkę. Nastąpił więc szybki rzut okiem na wnętrze lodówki i już wiedziałam co będzie mu towarzyszyło na talerzu. Tak oto powstała sałatka ze szparagami i burratą z dodatkiem aromatycznego i dojrzałego malinowego pomidora.
Burrata to rodzaj woreczka z mozzarelli, z którego po przekrojeniu wypływa gęsta, kremowa i delikatna śmietana. Mówi się, że to młodsza siostra mozzarelli. Kto jej raz spróbuje na pewno zakocha się w niej na zabój. Z reguły jada się ją z dodatkiem pomidora, odrobiny oliwy i czarnym pieprzem, ale uznałam, że zielone szparagi też będą dla niej godnym kompanem. Powiem Wam, że to danie to petarda!
Sałatka ze szparagami i burratą
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 1 burrata
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek EV
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- garść szpinaku
- listki bazylii
- opcjonalnie listki musztardowca
Wykonanie:
Ze
szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy do parownika na 5
minut. Po tym czasie szparagi przepłukujemy porządnie pod zimną wodą. Odstawiamy do
odsączenia. Pomidora kroimy na cząstki.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, odrobinę zimnej wody, czosnek, sól i pieprz.
Na dnie talerza układamy porwane listki szpinaku, na nim układamy szparagi, burratę i pomidory. Wszystko posypujemy, bazylią, musztardowcem i polewamy sosem. Od razu podajemy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, odrobinę zimnej wody, czosnek, sól i pieprz.
Na dnie talerza układamy porwane listki szpinaku, na nim układamy szparagi, burratę i pomidory. Wszystko posypujemy, bazylią, musztardowcem i polewamy sosem. Od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz