Chłodnik kokosowo-jabłkowy

jasna-zupa-w-misce

Upały znowu  w natarciu! A w takie dni nic nie smakuje nam lepiej niż zimna zupa, czyli chłodnik. Tym razem jest to chłodnik w wersji owocowej, ale zawiera też jeden uwielbiany przeze mnie składnik, a mianowicie mleczko kokosowe. Chłodnik kokosowo-jabłkowy może być też oczywiście podany na ciepło, jeśli tylko macie taką ochotę.

Na blogu znajdziecie także inne przepisy na chłodniki:


Chłodnik kokosowo-jabłkowy
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
  • 1000 g jabłek
  • 400 g gęstego naturalnego jogurtu
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • ok. 5 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • czerwone porzeczki do ozdoby 
  • listki mięty

Wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy przyprawy i 2-3 łyżki wody. Garnek przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż jabłka puszczą sok. Wtedy nieco podkręcamy temperaturę i gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Przed końcem gotowania dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do dużego garnka wlewamy jogurt, dodajemy jabłka i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Chłodnik przyprawiamy cukrem - ilość podaję w przybliżeniu, bo wszystko zależy od tego jak słodkie są Wasze jabłka. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Chłodnik kokosowo-jabłkowy podajemy dobrze schłodzony.

Chłodnik kokosowo-jabłkowy

Komentarze