Chłodnik kokosowo-jabłkowy
Upały znowu w natarciu! A w takie dni nic nie smakuje nam lepiej niż zimna zupa, czyli chłodnik. Tym razem jest to chłodnik w wersji owocowej, ale zawiera też jeden uwielbiany przeze mnie składnik, a mianowicie mleczko kokosowe. Chłodnik kokosowo-jabłkowy może być też oczywiście podany na ciepło, jeśli tylko macie taką ochotę.
Na blogu znajdziecie także inne przepisy na chłodniki:
- Chłodnik jabłkowy z cynamonem
- Chłodnik z kiszoną botwinką
- Chłodnik z jarmużem
- Chłodnik z cielęciną
- Pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem
- Chłodnik
- Gazpacho z pieczoną papryką
- Chłodnik z pieczonych buraków z fetą
- Chłodnik z pieczonych buraków
- Szpinakowy chłodnik
- Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym
- Chłodnik: pomidory ogórek
- Gazpacho, hiszpański chłodnik
- Zielony chłodnik z fetą
- Chłodnik ogórkowy
- Chłodnik pomidorowy
- Chłodnik litewski
Chłodnik kokosowo-jabłkowy
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1000 g jabłek
- 400 g gęstego naturalnego jogurtu
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- ok. 5 łyżek cukru pudru
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- szczypta mielonych goździków
- czerwone porzeczki do ozdoby
- listki mięty
Wykonanie:
Jabłka
obieramy, usuwamy gniazdka i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka o
grubym dnie, dodajemy przyprawy i 2-3 łyżki wody. Garnek przykrywamy i
podgrzewamy na małym ogniu, aż jabłka puszczą sok. Wtedy nieco
podkręcamy temperaturę i gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Przed końcem gotowania dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy. Odstawiamy do
wystygnięcia.
Do
dużego garnka wlewamy jogurt, dodajemy jabłka i wszystko bardzo
dokładnie miksujemy. Chłodnik przyprawiamy cukrem - ilość podaję w
przybliżeniu, bo wszystko zależy od tego jak słodkie są Wasze jabłka.
Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Chłodnik kokosowo-jabłkowy podajemy dobrze schłodzony.
Chłodnik kokosowo-jabłkowy |
Komentarze
Prześlij komentarz